Un reprezentant al unei firme care se ocupă cu instalarea de aparatură medicală în secțiile ATI, Sorin Popa, a declarat, în urma incendiului de sâmbătă de la Spitalul Județean Piatra Neamț, că în multe dintre spitalele din România au loc improvizații.
În cadrul unei declarații acordate pentru Digi24, Sorin Popa a explicat că în multe astfel de secții sunt nereguli de acest tip, de la prize desfăcute până la cabluri neconforme.
Sorin Popa este atât angajat al unei firme care instalează aparatură medicală la ATI, dar este și voluntar la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și susține că vede lucrurile de ambele părți.
Acesta spune că la unele spitale din țară, în care merge frecvent, există foarte multe probleme de improvizații.
„Eu sunt inginer de profesie, sunt specializat în instalarea de aparatură medicală și am constatat că de foarte multe ori se fac achiziții de echipamente medicale foarte performante, dar care sunt montate în sisteme de alimentare electrice care nu respectă absolut nicio normă. Nu mai vorbim de situațiile critice care pot apărea în astfel de locuri cum sunt saloanele de terapie intensivă. Nici într-un apartament nu ar fi voie să existe așa ceva”, a declarat Sorin Popa.
Acesta a mai declarat că aceste improvizații sunt prezente „peste tot”, de la sălile de așteptare la cabinete.
„Pot să vă spun că în 3-4 spitale în care ajung frecvent există aceste nereguli. Nu trebuie să fii specialist ca să intri la ATI și să vezi că unele prize nu sunt conforme. Se văd de la intrare si în zonele în care asteapta pacientii, în cabinete, peste tot sunt improvizații, de la instalații de încălzire, care sunt alimentate din sit electric, până la alimentarea echipamentelor mai speciale”, spune el.
Sorin Popa a mai spus că uneori verificările, care ar trebui să fie făcute anual, se fac doar pe hârtie.
„Există normative în domeniul electric, nu stiu exact pe partea instalațiilor la cați ani se face verficarea. Pot să vă spun că există obligația celor pe care le instalăm noi să fie verificate anual. Nu se întâmplă acest lucru întotdeauna, de multe ori se fac doar pe hârtie. Există firme care verifică ulterior instalării doar pe hârtie aceste echipamente. Doar atunci când constată că este ceva defect actionează. Nu spun că se întâmplă în majoritatea spitalelor, nu am verificat în toate spitalele, dar la un moment dat exceptia este atunci când chiar se verifică în mod corect”, a mai spus bărbatul la Digi24.
El a mai adăugat că există posibilitatea ca la Spitalul Județean Piatra Neamț să se fi produs o supraîncălzire locală a unui conductor.
„Echipamentele medicale nu sunt consumatori mari, care să creeze probleme. Foarte mulți consumatori de acest gen, mai mici, alimentați cu prize care nu sunt conforme pot duce însă la o supraîncălzire locală a unui conductor. O priză poate lua foc dacă nu e realizată din materiale corespunzătoare. Dacă avem și un pic de oxigen în incintă și alte materiale combustibile, până la un incendiu e cale foarte scurtă”, a spus el.
Zece oameni au murit sâmbătă seară în urma unui incendiu devastator în secția ATI a spitalului din Piatra Neamț. Pacienții decedați erau bolnavi de COVID, internați la terapie intensivă.