Medicul primar ATI Radu Țincu, la GÂNDUL LIVE: Conducătorii trebuie să își asume! Nu trebuia să ia foc un spital ca să ne gândim că o infrastructură construită acum 50 de ani nu rezistă – VIDEO

Publicat: 16/11/2020, 13:08
Actualizat: 16/11/2020, 13:36

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, vorbește la GÂNDUL LIVE despre tragedia care a avut loc la Piatra Neamț, dar și despre ce fel de controale trebuie să facă autoritățile române în spitalele din țară astfel încât un astfel de incident să fie evitat. 

Medicul primar ATI este de părere că Guvernul trebuie să își asume faptul că sistemul sanitar din România este unul depășit, întrucât doar făcând acest lucru problemele pot fi rezolvate. Radu Țincu reamințește de alți coducători de stat sau persoane cu funcții publice importante, din țări precum Marea Britanie, Germania și Franța, care și-au asumat în mod public acest lucru, fapt care în România nu se întâmplă.

Medic ATI: Există siguranță în secții, dar nu trebuie să avem o încredere exagerată. Trebuie să ne asumăm problemele sistemului sanitar!

„Există siguranță în secțiile ATI pentru că nu vedem astfel de incidente… cred că este primul incendiu după 30 de ani. Însă această siguranță nu trebuie să ne ofere o încredere exagerată în capacitatea sistemului sanitar iar aceste particularități trebuie să ni le asumăm. Știm cu toții că avem un sistem sanitar cu spitale care au 60-70 de ani, unele dintre ele, avem un sistem care a fost subfinanțat o perioadă de 30 de ani, avem un deficit de persoanl. Toate aceste elemente trebuie să ni le asumăm. Apropo de declarațiile politice…. nu știu cum se face că Boris Johnson, Angela Merkel și Emanuel Macron își pot asuma faptul că sistemele lor de sănătate au niște vulnerabilități și să le declare și public spunând clar că este posibil să fie depășit din punct de vedere al infrastructurii și al capacității, iar România nu poate să-și asume acest lucru. Eu cred că este un moment în care trebuie să ne asumăm că avem un sistem de sănătate așa cum este el și doar asumându-ne defectele sistemului sanitar o să putem să le și rectificăm. Pentru că dacă mergem pe ideea că el funcționează perfect, cum auzim de foarte multe ori – «nu avem nevoie de nimic» – acest tip de comportament nu face decât să meargă în continuare și să împingă aceste probleme care vor deveni din ce în ce mai mari”, a explicat Radi Țincu.

Radu Țincu: România are o politică constatativă, nu preventivă. Întâi se întâmplă tragedia

Decizia de a face controale în toate secțiile ATI este una care ne poate da un minim sentiment de încredere?

„Da, este evident acest lucru. Din păcate, în România, evoluția este foarte simplă. Se produce tragedia după care începem să investigăm și să vedem care sunt problemele. Avem, din nou, o politică constatatoare, nu una preventivă. Nu trebuia să ia foc un spital ca să ne gândim că o infrastructură construită acum 50 de ani este foarte posibil să nu poată susține o extindere a capacității de terapie intensivă. E foarte bine că se face această verificare. Este bine căci așa poate reușim să prevenim alte astfel de incidente”, a subliniat Radu Țincu.

De asemenea, acesta a explicat la GÂNDUL LIVE și ce ar trebui să vizeze aceste controale în secțiile ATI și în spitale astfel încât lucrurile să funcționeze așa cum ar trebui de fapt.

Ce fel de controale ar trebuie făcute în spitale

„Aceste controale, din punctul meu de vedere ca specialist care lucrez de ani de zile în ATI, trebuie să vizeze în primul rând infrastructura spitaluluicircuitele electrice, circuitele de livrare a gazelor medicinale, tuburile de oxigen, stația centrală. Acestea trebuie evaluate. De asemenea, în spitale există un mare deficit – echipele tehnice de suport. Nu mai putem funcționa cu tot felul de persoane neavizate și care fac lucrări amatoriste. Trebue să avem echipe tehnice de intervenție, coordonate de un inginer care trebuie să își asume toate gesturile pe care le fac pentru că o lucrare greșită la instalația electrică poate duce la o catastrofă într-o clădire care este de siguranță națională. (…) Discutăm de aparatura medicală. Este obligatorie ca Ministerul Sănătății să se asigure în urma acestor controale că toate aceste aparate au contracte de mentanță și service. Un aparat de terapie intensivă, după ce l-ai cumpărat, producătorul îți spune că în mod obligatoriu, periodic, trebuie să efectuezi anumite intervenții și anumite vizite de service care să ne asigure că aparatul funcționează normal. Acest tip de contracte de mentenanță trebuie să existe în toate spitalele și să fie realizate conform graficului pe crae producătorul îl recomandă astfel încât să ne asigurăm că funcționează normal.

Medicul ATI, despre SJU Neamț: „Un spital care a avut în 10 luni de zile 8 manageri este un spital care nu a fost condus”

„Din punctul meu de vedere, un spital care a avut în 10 luni de zile 8 manageri este un spital care nu a fost condus. Nu există posibilitatea să ai un plan coerent de management al unei instituții sanitare în condițiile în care în fiecare lună managerul s-a schimbat. Acest lucru este valabil și pentru Ministerul Sănătății. Am avut o durată medie de mandat de 1 an de zile. Nu putem avea o politică sanitară națională coerentă dacă la fiecare se rotește un alt ministru”, a punctat Radu Țincu la GÂNDUL LIVE.

Incendiul ar fi putut porni de la un injectomat?

„Da, este posibil. Un injectomat poate să genereze un incendiu care este mult amplificat de prezența multiplelor surse de oxigen, pe de-o parte, iar de altă parte, multe din materialele pe care le conține o secție de terapie intensivă sunt materiale plastice – de la paturi, saltele, la costumele medicilor”, a punctat medicul primar ATI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Bianca Drăgușanu s-a afișat deja cu un alt bărbat. Cine este cel alături de care...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?