Victor Alistar, după ședința CSM: ”Rezultatul a fost că nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!”

Victor Alistar, după ședința CSM: ”Rezultatul a fost că nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!”
Victor Alistar, după ședința CSM: ”Rezultatul a fost că nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!”
Publicat: 17/11/2020, 10:08
Actualizat: 17/11/2020, 10:09

Victor Alistar, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, notează pe pagina sa de socializare, după ședința de ieri, că a avut de purtat o luptă permanentă cu magistrații care… văd ce scrie legea, numai că o interpretează după bunul plac.

Victor Alistar precizează, de la bun început, că este ”greu de clarificat” între  supremația legii și ”suveranitatea unor magistrați” de a o ”califica”. Transparența CSM (etichetat drept ”Consiliul Superb al Magistraturii) față de magistrați și societate, mai notează Alistar, este doar o sintagmă, atâta vreme cât ”realitatea din Consiliu și cea din lege sunt paralele”.

”Astăzi în CSM (Consiliul Superb al Magistraturii) a fost o zi de zile mari. A fost greu spre imposibil conving magistrații ce scrie legea pentru ei o interpretează. Greu de clarificat între supremația legii și suveranitatea lor de a califica. Spre exemplu, într-o lucrare în care ceream transparența CSM față de magistrați și societate au jucat albaneagra pe procedura lucrării, care în sine sesiza realitatea din Consiliu și cea din lege sunt paralele. Adicătelea de ordine publică cum ar veni! Degeaba! Aștept minuta și pun la curent! În concret am cerut următoarele:

  • se respecte prevederile art 29 (10) din legea organică a CSM privind publicarea pe site a proiectelor de hotărâri de pe ordinea de zi.
  • fie publicat pe portalul intern EMAP toate notele care sunt dezbătute în Comisiile CSM înainte de aprobarea în secții și plen, ca fie accesibile tuturor magistraților pentru observații (standard existent până la prezentul plen).
  • fie publicată cu numele membrilor opiniile minoritare (ca știe toată lumea cine a fost pentru și cine contra unei opinii din comisiile pregătitoare) nu pentru Plen și Secțiile disciplinare unde este secret conform Constituției.
  • fie publice înregistrările din comisiile CSM. Rezultatul a fost nu se poate nimic, deși legea și standardele de transparență impun acest standard minim!

Victor Alistar: ”Restul au fost mai în stilul una are, una n-are, una nu-i câștigătoare!

Victor Alistar nu se ferește să recunoască faptul că se află, ca membru CSM, în fața unei adevărate dileme, scriind despre ”resorturile unor juriști de a disprețui”, pur și simplu, ”textul legii și voința ei”.

Finalul postării lui Victor Alistar reprezintă, practic, o întrebare care nu ar trebui să fie retorică, în context, referitoare la mult dorita transparență a Consiliului Suprem al Magistraturii, numai că lucrurile stau cu totul altfel, iar CSM pare a se situa ”peste regulile lumești”.

”De ce? Habar nu am despre resorturile unor juriști de a disprețui textul legii și voința ei. spun este la discreționarul/disprețul lor aprecierea legii. Au fost trei poziții care explicit au spus legea așa este și pe fond așa stau lucrurile, dar acum pe cererea punctuală (a celor 2 reprezentanți ai societății civile) nu se impune facem așa! Restul au fost mai în stilul “una are, una n-are, una nu-i câștigătoare!”. Restul este detaliu!”, a notat Victor Alistar pe pagina sa de socializare, după ședința CSM.

Aștept minuta o împărtășesc cu voi și fac comentariile de rigoare, nasol este va fi semnată de un magistrat (îl compătimesc semna așa mostră de chibzuință colectivă). Voi ce credeți CSM ar trebui fie la fel de transparent ca orice autoritate publică sau este peste regulile lumești?

Victor Alistar

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...