Când este necesară radiografia dentară digitală?

Când este necesară radiografia dentară digitală?
Când este necesară radiografia dentară digitală?
Publicat: 17/11/2020, 14:41
Actualizat: 17/11/2020, 14:53

Radiografia dentară reprezintă o investigație de imagistică dentară care ajută medicul să ofere pacientului un diagnostic corect și un plan de tratament etapizat, ținând cont de tratarea primordială a afecțiunilor.

O radiografie dentară este necesară pentru că îi oferă medicului stomatolog o serie de detalii care nu pot fi obținute dor prin examenul clinic oral, deoarece pot oferi informații despre:

  • infecțiile de la interiorul și din zona rădăcinilor dinților
  • cariile dentare și gradul de extindere
  • fracturile dentare
  • tipul de mușcătură și alte probleme ortodontice
  • cantitatea de os existentă și resorbția osoasă
  • sinusurile maxilare și infecții la nivelul sinusurilor

În clinicile DENT ESTET, pacienții beneficiază de un centru integrat de radiologie digitală, dotat cu cele mai noi tehnologii în imagistica medicală stomatologică. Dintre beneficiile majore pe care centrul de radiologie digitală le oferă pacienților, menționăm:

  • Eficientizarea timpului pacientului, care nu este nevoit să se deplaseze într-o altă locație pentru a realiza radiografiile sau tomografia computerizată
  • Obținerea unui diagnostic corect de la prima vizită în clinică
  • Expunerea minimă la radiații, prin tehnologii digitale de ultimă generație, comparativ cu radiografiile dentare clasice

De asemenea, în cazul intervențiilor cu implant dentar, al chirurgiei endodontice sau în pregătireaa dosarelor ortodontice, tomografia computerizată CBCT este un instrument de diagnostic extrem de important pentru medicul dentist.

Așadar, putem vorbi de un rol dublu al unei radiografii dentare: de a identifica cu acuratețe afecțiunile dentare, dar și de prevenție.

Mai specific, numeroase afecțiuni dentare în stadii incipiente pot fi identificate cu ajutorul unei radiografii dentare digitale și, prin urmare, ajută la prevenirea evoluției negative a acestora.

Radiografia dentară, ca acțiune preventivă, poate fi realizată o dată pe an sau o dată la 1 an și jumătate, conform recomandărilor medicului în funcție de afecțiunile ce trebuie monitorizate.

Radiografia digitală și implantul dentar

De asemenea, în cazul în care pacienții au urmat un tratament cu implant dentar, rolul radiografiei dentare digitale este acela de a ajuta la depistarea unor posibile afecțiuni care ar putea afecta stabilitatea implantului în os, precum și oportunitatea pentru medic de a face noi recomandări în funcție de aspectele constatate.

Așadar, respectarea cu strictețe a planului de mentenață și monitorizare a pacienților cu implant dentar este extrem de importantă, mai ales pentru că vorbim despre un tratament care redă estetica și funcționalitatea zâmbetului pe termen lung, investiția de timp și financiară fiind însemnate.

Radiografia digitală și durerea

Durerea este, din păcate, semnalul care aduce majoritatea pacienților în cabinetul medicului stomatolog.

Chiar și atunci când medicul bănuiește care ar putea fi cauza durerii, este totuși indicat să constate și radiologic afecțiunea, pentru a putea pune un diagnostic corect, care să nu lase loc niciunei erori de tratament.

De exemplu, cu ajutorul unei radiografii dentare digitale pot fi excluse afecțiuni dentare precum fracturi, chisturi, infecții nedepistate etc.

În plus, un dinte nu este o entitate de sine stătătoare, acesta face parte dintr-un ansamblu complex, prin urmare este nevoie ca evaluarea să fie realizată având în considerare întreg contextul clinic, imclusiv sub aspect radiologic.

Radiografia digitală și ortodonția

Radiografia dentară utilizată în depistarea și monitorizarea afecțiunilor ortodontice se numește teleradiografie.

Cu ajutorul teleradiografiei sunt vizualizate în detaliu oasele craniului, incluzând și oasele maxilare, alături de rădăcinile dinților pe o singură imagine, în format digital.

De exemplu, înainte de a începe tratamentul cu un aparat dentar cu brackets sau cu alignerele Invisalign, medicul ortodont va solicita pacientului realizarea unei radiografii dentare panoramice pentru a observa prezența cariilor dentare, abcesului dentar, tumori, chisturi, afecțiuni parodontale sau orice altă afecțiune dentară care ar putea compromite rezultatele tratamentului.

De asemenea, cu ajutorul investigațiilor radiologice, medicul ortodont poate vizualiza poziția dinților și forma dinților și a maxilarelor.

Fără a avea o perspectivă corectă asupra stării de sănătate dentară, medicul ortodont nu va putea realiza un plan de tratament corect.

În mod specific, medicul orotdont acordă o importanță ridicată dezvoltării dinților (extra, lipsă sau afectați) și asupra structurii osoase a maxilarelor. De asemenea, poziționarea și lungimea rădăcinilor dinților pot determina durata purtării aparatului dentar până la obținerea rezultatului dezirabil.

Înnn plus, radiografia dentară digitală este utilizată pentru monitorizarea progresului tratamentului.

Dacă vorbim despre etapa intermediară, adică în timpul tratamentului ortodontic, în acest caz o radiografie este necesară pentru că îl ajută pe medic să se asigure că direcția dinților este cea corectă și să evalueze corect situația generală: mai precis, să vadă dacă forțele de mișcare sunt dozate așa cum trebuie.

Nu în ultimul rând, o radiografie dentară este necesară după tratamentul ortodontic pentru că îi oferă medicului posibilitatea de a putea vedea dacă dinții au ajuns în pozițiile corecte și dacă osul se reface corespunzător.

Dincolo de considerentele enunțate mai sus, este important să menționăm și faptul că fiecare afecțiune dentară este, evident, diferită, așa că nici tipul radiografiei recomandate de medic nu poate fi universal. Astfel, în funcție de simptome, medicul îți va recomanda să faci o radiografie dentară clasică, digitală, retroalveolară, panoramică, ocluzală sau o radiografie dentară bite-wing.

În concluzie, o radiografie dentară este necesară pentru ca medicul să poată recomanda un plan de tratament corect și complet, care să aibă ca rezultat rezolvarea problemelor stomatologice existente.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...