Arctica intră într-o nouă stare ecologică, cu consecințe importante pentru umanitate. Temperaturile din timpul iernilor sunt in creștere, ducând la pierderi semnificative de gheață și de zăpadă. Aceste schimbări afectează profund condițiile experimentate de animale, precum disponibilitatea hranei, competiția interspecifică, modificări ale migrației, hrănirii și dinamicii prădătorilor-pradă.
Un consorțiu mare de cercetători, condus de Sarah C. Davidson de la Max Planck Institute of Animal Behavior, documentează influențele climatice asupra comportamentul animalelor din zona arctică și răspunsul adaptiv al acestora la schimbările climatice și la creșterea temperaturii.
Pentru o analiză cât mai detaliată a fost utilizată o nouă arhivă de date pentru urmărirea animalelor și datele de bio-înregistrare, Arctic Animal Movement Archive (AAMA), care conține peste 15.000.000 de date a 8000 de indivizi reprezentând 86 de specii, din 1991 până în prezent. Aceste baze de date alternative celor pur climatice, sunt esențiale in validarea măsurătorilor de temperatură confirmând de altfel realitatea schimbărilor climatice.
Datele indică clar adaptarea faunei arctice la temperaturi mai ridicate, de exemplu:
Principalii factori determinanți ai răspunsurilor populației, cum ar fi migrația, parturiția (data nașterilor) și mișcarea de căutare a hranei, trec printr-o schimbare rapidă, sugerând că schimbările climatice afectează animalele în moduri care vor modela viitorul Arcticii.
Dr. Florin Zăinescu – Universitatea din Strasbourg – este cercetător, contributor InfoClima, ambasador al Mării Negre. Subiecte pe care le abordează: Geomorfologie costieră, Climatul recent, Schimbările climatice și impactul asupra sistemelor costiere.
Material preluat de pe site-ul infoclima.ro