Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ,,George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, joi, că a depus la ADR Centru documentaţia pentru finanţare europeană pentru construirea unui spital clinic universitar.
Rectorul UMFST a solicitat finanţarea unui proiect unic la nivel naţional, Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş va fi o componentă a Parcului Universitar Ştiinţific şi Tehnologic ,,Novum Forum”.
,,Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş va fi construit şi administrat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş şi este gândit ca o componentă a Parcului Universitar Ştiinţific şi Tehnologic ‘Novum Forum’, pentru înfiinţarea căruia s-a depus de către universitate documentaţia proiectului de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Este un proiect complex, pentru care se aşteaptă evaluarea, fiind singurul proiect de acest fel depus în Regiunea Centru”, a precizat Leonard Azamfirei, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, prin intermediul componentei de Spital Clinic Universitar se vor asigura nu doar servicii medicale de performanţă, dar şi suport pentru procesul de învăţământ destinat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi pregătire medicală pentru medicii rezidenţi.
Profesorul Leonard Azamfirei a transmis că Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” va avea şi o componentă de cercetare importantă în scopul dezvoltării de noi produse sau servicii medicale. Acesta se va axa pe cercetare inter şi multidisciplinară, care îmbină medicina, tehnologia, informaţia, serviciile, aspectele de etică, aspectele juridice, soft skills în domenii în care UMFST îşi pregăteşte studenţii.
,,Prin toate aceste aspecte, Parcul Universitar Ştiinţific şi Tehnologic ‘Novum Forum’ va contribui în mod direct la creşterea calităţii actului medical desfăşurat în cadrul Spitalului Clinic Universitar ‘George Emil Palade’, care va deveni nu numai un spital nou, modern, curat, fără incidenţă de infecţii nosocomiale, dar va influenţa în mod direct creşterea calităţii vieţii în regiune. Această abordare se înscrie în tendinţele moderne la nivel mondial în domeniul sănătăţii, şi anume cel de Leading Transformation In Healthcare, prin care zonei de intervenţie medicală i se asociază cea de cercetare aplicată şi dezvoltare tehnologică pentru îmbunătăţirea rapidă şi cu impact major asupra actului medical”, a mai precizat Leonard Azamfirei.
Pe partea de transfer tehnologic a rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade” va reprezenta mediul de testare şi implementare a serviciilor şi tehnologiilor pentru o medicină modern, conform rectorului.