Decizia de închidere a unităților de învățământ din Iași nu este legală, potrivit hotărârii luată de magistrații din județ. Școlile nu vor fi, însă, deschise pentru că sentința nu este, deocamdată, definitivă.
Potrivit magistraților de la Tribunalul Iași, decizia luată de către Comitetul pentru Situații de Urgență este ilegală. Chiar dacă judecătorii au anulat, parțial, hotărârea prin care elevii din municipiu să susțină cursurile în sistem online, unitățile de învățământ nu se vor redeschide, anunță Asociația Școlilor Particulare, care a inițiat demersul în instanță, potrivit libertatea.ro.
Asta din cauza faptului că decizia nu este definitivă. Următorul termen este programat pe 25 noiembrie. “Instanța a admis ca fiind NELEGALĂ prevederea prin care au fost suspendate activitățile didactice față în față în unitățile de învățământ. În data de 25 noiembrie va avea loc primul termen în procesul în care solicităm și anularea prevederilor ordinului de ministru și a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care au fost suspendate activitățile didactice față în față în toate unitățile de învățământ din România”, se arată într-un comunicat de presă trimit de Asociația Școlilor Private.
Reprezentanții mai arată că nu înțeleg motivul pentru care măsura a fost luată fără o analiză corespunzătoare în prealabil.
“Poate copiii din grădinițe, din clasele primare mici și din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la școală. Poate școlile din zonele în care incidența este scăzută ar fi putut funcționa. Poate pe viitor vom reuși să punem educația acolo unde este locul ei în societatea românească”, mai arată reprezentanții asociației.
În octombrie, Asociația Școlilor Particulare a solicitat redeschiderea unităților de învășământ și grădinițelor ale căror cursuri au fost suspendate de CJSU, susținând că măsura nu “este prevăzută de lege“.