Șefa Centrului European pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a anunțat că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru ţările din Uniunea0 Europeană (UE) ar putea să înceapă în primul trimestru al anului viitor, potrivit Euronews.
Comisia Europeană (CE) a încheiat, până acum, cinci contracte de precomandă cu AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac, Pfizer/BioNTech şi Santofi-GSK.
UE ar putea plăti 10 miliarde de dolari pentru a asigura câteva sute de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi CureVac.
Compania americană Moderna a anunţat, săptămâna aceasta, o eficienţă de 94,5% pentru vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă, fiind a doua companie din SUA care oferă rezultate cu mult peste aşteptări în această privinţă.
În prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) se află „în discuţii zilnice cu FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA) pentru a sincroniza evaluările vaccinurilor de combatere a coronavirusului. Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme, EMA ar putea să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie”, a declarat președintele CE, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional, a declarat pentru Știrile PRO TV că vaccinul în România va fi disponibil imediat ce va primi toate autorizațiile de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului.
Acest lucru se preconizează a fi după a doua jumătate a lunii decembrie, poate în scenariile mai realistae la începutul lunii ianuarie”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Potrivit medicului militar, Valeriu Gheorghiță, „vaccinurile care în momentul de față sunt în studiu pentru imunizarea împotriva SARS-Cov-2 se suprapun peste trei tipuri de lanțuri de frig. Și anume lanțul de frig cel mai riguros, la minus 80 de grade, vorbim de un lanț de frig la minus 20 de grade și de un lanț de frig obișnuit, la 2 grade. Noi nu avem o certitudine în momentul de față vizavi de unul sau mai multe vaccinuri, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de scenariu. România, în momentul de față, este pregătită să preia aceste tipuri de vaccinuri indiferent de condițiile de frig la care ar trebui păstrate și distribuite”.
Principala zonă de stocare este Institutul Cantacuzino și vom avea mai multe centre regionale de stocare și distribuție. Sunt în momentul de față dezbateri pentru identificarea celor mai bune soluții, astfel încât la momentul când vom avea un vaccine disponibil în România să nu existe sincope în tot cee ace înseamnă recepie, stocare, distribuție până la nivelul fiecărui centru de vaccinare în teritoriu”, explică medicul militar.