Germania ar putea demara campania de vaccinare împotriva COVID-19 începând cu luna decembrie, a anunțat luni ministrul Sănătății de la Berlin, Jens Spahn.
Acesta a făcut declarația în cadrul unui interviu acordat RedaktionsNetzwerk Deutschland, informează site-ul agenției de presă Reuters.
„Sunt motive să fim optimiști că un vaccin va fi aprobat în Europa anul acesta. Iar după aceea vom putea începe imediat”, a spus ministrul.
Acesta a mai adăugat că le-a cerut landurilor din Germania să își pregătească centrele de vaccinare până la jumătatea lunii decembrie și că pregătirile merg bine.
„Aș prefera să am un centru de vaccinare gata cu câteva zile înainte decât să am un vaccin aprobat și care să nu fie folosit imediat”, a mai spus oficialul.
Germania va avea la dispoziție 300 de milioane de doze de vaccin prin intermediul comenzii deja plasate de Comisia Europeană, dar și prin contracte bilaterale cu producătorii, a mai spus ministrul, care a adăugat că aceste doze sunt mai mult decât suficiente și ar putea fi oferite și altor țări.
Mai multe companii din industria farmaceutică au anunțat că sunt in diferite faze ale testării pentru potențiale vaccinuri împotriva COVID-19.
Recent, compania americană Pfizer a anunțat că potențialul vaccin produs în colaborare cu firma germană BioNTech are o eficacitate de peste 90%, în timp ce companiile farmaceutice din întreaga lume se luptă să găsească modalități de prevenire a răspândirii virusului, care a fost contractat peste 54,4 milioane de oameni și a ucis peste 1,3 milioane de persoane, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.
Ulterior, compania Moderna a anunțat și ea că vaccinul său împotriva COVID-19 are o eficiență de aproape 95% și ar fi mai ușor de depozitat și de distribuit decât cel al Pfizer deoarece rămâne stabil la o temperatură de minus 20 de grade Celsius. Vaccinul produs de Pfizer are nevoie de o temperatură de minus 75 de grade pentru a fi depozitat.
Între timp, potrivit datelor preliminare din studiile de fază 3, potențialul vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitătea Oxford împreună cu compania farmaceutică AstraZeneca are o eficacitate de 70,4%.