Economia Germaniei a crescut în trimestrul al treilea al acestui an cu 8,5%, astfel că cea mai mare economie a Europei a început să își revină din criza financiară provocată de primul val al pandemiei de COVID-19, a anunțat marți Oficiul german de Statistică.
Creșterea, mai mare decât estimările anterioare ale economiștilor, a fost rezultatul creșterii consumului și exporturilor, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.
„Aceasta a permis economiei germane să recupereze o parte importantă din scăderea de amploare a Produsului Intern Brut provocată de pandemia de COVID-19 în trimestrul al doilea al anului 2020”, se arată în comunicatul instituției.
Datele publicate marți reprezintă o creștere față de estimările originale de 8,2% și față de scăderea de 9,8% înregistrată în trimestrul al doilea.
Perspectivele pozitive ale economiei sunt, însă, umbrite de cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19 și noile restricții impuse de autorități pentru a limita răspândirea bolii.
Restaurantele, barurile și hotelurile din Germania sunt închise începând cu 2 noiembrie, dar magazinele și școlile continuă să fie deschise.
Cancelarul Angela Merkel și șefii guvernelor landurilor germane plănuiesc să extindă până pe 20 decembrie restricțiile, potrivit unui document. Decizia ar urma să fie anunțată miercuri.
Specialiștii se așteaptă ca o scădere în sectorul serviciilor să cântărească puternic în ceea ce privește Produsul Intern Brut în al patrulea trimestru, în timp ce restricțiile impuse de alte state pentru limitarea răspândirii bolii ar putea să afecteze companiile care se bazează pe exporturi.
Economistul DIW Claus Michelsen a declarat că, în acest context, o scădere economică la nivelul întregului an este încă luată în considerare, specialiștii așteptându-se la o scădere de 1% a PIB la finalul anului.
„Germania și mulți dintre partenerii săi comerciali se vor îndrepta, cel mai probabil, spre recesiune”, a spus acesta.
Germania a înregistrat 946.648 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus de la începutul pandemiei și 14.277 de decese, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins.