Mircea Toma, medic pneumolog în Marea Britanie, a vorbit la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial”, despre efectele imunizării colective, un concept vehiculat la începutul pandemiei și în Regatul Unit.
„A fost o idee la început legată de imunizarea colectivă, idee care a pornit de la impresia că infecția cu virusul SARS-COV -2 este una ușoară. S-a subestimat mortalitatea legată de această infecție și atunci au început să apară problemele. În UK s-a întârziat introducerea lockdownlui, s-a întârziat cu măsuri mai semnificative de distanțare socială și izolare, și atunci numărul de cazuri a fost foarte mare, atât cazurile pacienților internați cât și mortalitatea”, a spus medicul pneumolog, Mircea Toma.
Cât privește testarea pentru COVID-19, medicul pneumolog spune că testarea este un element foarte important.
Acum avem modalități de testare, atunci nu era o capacitate mare de testare. Acum sunt teste rapide, capacitatea de testare în Marea Britanie prin testul PCR este una foarte mare. Se pot face în jur de 5000 de teste pe zi. Este importantă și testarea rapidă pentru că aduce un element de obiectivitate, cine trebuie să fie izolat, și nici nu”, a mai spus medicul pneumolog.
„Pentru noi ca pneumologi este importantă calitatea aerului pe care îl inspirăm. Inspirând un aer murdar cu amestec de fum de țigară, elemente chimice, în final duce la afecțiuni respiratorii. Sfatul meu ar fi să inspirăm un aer cât mai curat, ceea ce înseamnă și renunțarea la fumat. Fumatul produce aproape 3500 de substanțe chimice într-un fum de țigară. E foarte nociv”, mai spune medicul pneumolog din Marea Britanie.