Sorin Zaharia, medic de familie stabilit de 13 ani în Franța a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial”, despre valul al doilea al pandemiei de coronavirus din Franța, cât și despre importanța medicilor de familie în lupta cu COVID-19.
Pacienții la cabinetul de medicină de familie sunt foarte numeroși pozitiv din punct de vedere covid. Sunt multe cazuri de coronavirus. Toată lumea este absolut izolată acasă cât se poate de mult. Sunt mai puține cazuri care se spitalizează față de prima parte a pandemiei din luna martie. Pacienții suportă mai bine acest val viral. Nu avem multe tratamente să le propunem. Sunt mai puține cazuri de agravare din punct de vedere respiratoriu față de luna martie”, a declarat medicul Sorin Zaharia, medic de familie în Franța.
Rolul medicului de familie este unul important, atrage atenția medicul Zaharia: „Trebuie să le oferim tratament, dar și teleconsultație. Aici pacienții nu ajung la spital, în orașul unde sunt eu. Trebuie să stea acasă izolați și să ia medicamente”, mai spune medicul.
Deși francezii erau obișnuiți să iasă mult în oraș, la primul semnal al autorităților, oamenii s-au izolat: „Oamenii sunt foarte ascultători ceea ce este un lucru pozitiv. Destul de diferit față de România”, mai spune medicul.
Cât privește economia din Franța, medicul Zaharia spune că micii comercianți: „Problemele economice sunt foarte grave, toate magazinele sunt închise, iar clasa de mijloc nu mai muncește. Totul este închis, cu excepția magazinelor alimentare. Oamenii se simt foarte rău. Nu mai câștigă bani. Sunt anumite ajutoare, însă oamenii au acces destul de greu la ele. Ceea ce nu este bine. Oamenii sunt foarte îngrijorați. Comerțul este zero”, mai spune Sorin Zaharia.