Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați”

Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați”
Comisia Europeană: „Rata de pierdere a locului de muncă, de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați” / Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 25/11/2020, 17:39
Actualizat: 06/04/2021, 15:21

Potrivit unui anunț făcut miercuri de Comisia Europeană, a fost lansat un nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen. Statisticile CE arată că rata de pierdere a locului de muncă este de 1,8 ori mai mare la femei decât la bărbați, iar rata sărăciei în rândul femeilor ar putea crește la 9,1%.

Plan de acțiune pentru egalitatea de gen

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat miercuri noi planuri de promovare a egalității de gen și a emancipării femeilor.

Potrivit CE, femeile și fetele sunt mai afectate de consecințele sanitare și socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de Covid.

„Deși s-au realizat câteva progrese semnificative, dar inegale, în ceea ce privește promovarea drepturilor femeilor și fetelor, nicio țară din lume nu a avansat suficient de mult pentru a putea realiza obiectivul egalității de gen și al emancipării tuturor femeilor și fetelor până în 2030. În plus, consecințele sanitare și socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 afectează în mod disproporționat femeile și fetele. De exemplu, dat fiind că, procentual, mai multe femei lucrează fără forme legale și în sectoare vulnerabile, rata de pierdere a locului de muncă în rândul femeilor este de 1,8 ori mai mare decât în rândul bărbaților. Rata sărăciei în rândul femeilor ar putea crește cu 9,1 %”, scrie în comunicatul transmis de CE.

Acest nou plan de acțiune vizează accelerarea progreselor în vederea emancipării femeilor și a fetelor și protejarea rezultatelor obținute în ceea ce privește egalitatea de gen în cei 25 de ani de la adoptarea Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing.

„Garantarea faptului că toată lumea beneficiază de aceleași drepturi sporește capacitățile societăților noastre și le face mai bogate și mai sigure. Este un adevăr care trece dincolo de principii sau obligații morale. Participarea femeilor și a fetelor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider sunt esențiale pentru democrație, justiție, pace, securitate, prosperitate și o planetă mai verde. Prin acest nou plan de acțiune pentru egalitatea de gen, susținem realizarea de noi progrese într-un ritm mai accelerat în vederea garantării egalității de gen”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Planul CE conferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acțiune

Strategia Comisiei pentru egalitatea de gen III (PAEG II) conferă UE un cadru de politică bazat pe cinci piloni de acțiune.

În acest mod, până în 2025, 85 % din toate acțiunile noi din cadrul relațiilor externe vor contribui la egalitatea de gen și la emanciparea femeilor. PAEG III introduce norme stricte pentru aplicarea și monitorizarea integrării perspectivei de gen în toate sectoarele, propune o viziune strategică comună și o cooperare strânsă cu statele membre și cu partenerii de la nivel multilateral, regional și național, vizează accelerarea progreselor, axându-se pe principalele domenii tematice de colaborare, inclusiv pe combaterea violenței bazate pe gen și promovarea emancipării economice, sociale și politice a femeilor și a fetelor, îndeamnă liderii să conducă prin puterea exemplului și propune o nouă abordare în ceea ce privește monitorizarea, evaluarea și învățarea, punând mai mult accentul pe măsurarea rezultatelor.

„Un obiectiv-cheie al noului plan de acțiune este să contribuie la capacitarea femeilor, a fetelor și a tinerilor, astfel încât aceștia să își exercite pe deplin drepturile și să participe mai mult la viața politică, economică, socială și culturală. PAEG III sprijină cu fermitate participarea fetelor și a femeilor și asumarea de către acestea a unor roluri de lider, promovându-le, de exemplu, prin programe de guvernanță și reforme ale administrației publice”, mai scrie în comunicatul CE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor