Procedura chirurgicală robotică este în plină expansiune în întreaga Europă și în lumea largă, un robot chirurgical construit în Marea Britanie finalizând acum peste 1.000 de operații.
Cu o pereche de ochelari 3D, chirurgii calificați pot utiliza sistemul Versius de înaltă tehnologie pentru a întreprinde proceduri complicate, cu rezultate adesea mult mai bune pentru pacienți.
Utilizarea acestei intervenții chirurgicale are beneficii, cum ar fi perioade mai scurte de spitalizare pentru pacienți, timp de recuperare mai rapid, durere mai mică, sângerare mai mică și cicatrici reduse.
Versius a fost creat de CMR Surgical, cu sediul în Cambridge, și este acum utilizat în spitale din Franța, Italia, Marea Britanie și India.
„Dacă ai putea avea un robot cu încheieturi articulate și o viziune îmbunătățită și mai mulți oameni ar putea face o intervenție chirurgicală cu acces minim, atunci mai mulți pacienți ar beneficia de toate avantajele”, a declarat Mark Slack, co-fondator și director medical al CMR Surgical .
Lansat în 2018, sistemul a finalizat acum mai mult de 1.000 de intervenții chirurgicale și face parte din utilizarea în plină dezvoltare a chirurgiei robotice, introdusă pentru prima dată în 2000.
O barieră pentru spitale și autoritățile sanitare poate fi prețul, Versius costând între 1,12 și 1,68 milioane EUR. Majoritatea spitalelor accesează sistemul pe bază de leasing.
Susan, în vârstă de 71 de ani, este unul dintre mii de pacienți care au fost operați cu ajutorul sistemului.
În iunie, la începutul acestui an, a fost diagnosticată cu cancer intestinal. Odată diagnosticată, a mers direct la operație.
După doar două zile de recuperare la spital, a fost externată și spune că nu a mai avut complicații de atunci.
„Nu pot să spun că a existat durere. Aș spune că a fost un pic incomod. Doar analgezicele pe care le primeam erau paracetamol. Mergeam acasă, mâncam, bine. A fost destul de uimitor, chiar a fost”, spune ea.