Aproximativ 60-70% din populație trebuie imunizată împotriva noului coronavirus pentru a reduce numărul infecțiilor, potrivit unui oficial de rang înalt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Rata se bazează pe mai multe studii de modelare, a declarat vineri șefa departamentului de vaccinuri al OMS, Katherine O’Brian, la o conferință de presă de la Geneva, informează dpa-international.com.
O’Brien a subliniat, totuși, că rata efectivă de imunizare necesară pentru oprirea acestei pandemii va deveni mai clară doar odată ce vor apărea noi informații despre vaccinurile testate până acum.
„Este foarte important să începem să obținem mai multe informații”, a punctat oficialul european.
Pe lângă faptul de a știi cât de bine vaccinurile previn boala COVID-19, întrebarea este dacă acestea îngreunează apariția virusului în nasul și gâtul persoanelor care nu prezintă simptome și dacă vaccinurile îngreunează trecerea virusului de la o persoană la alta, a adăugat O’Brian.
În ultimele zile, companiile farmaceutice AstraZeneca, Moderna și Pfizer / BioNTech au raportat rezultate promițătoare ale studiilor pentru cele trei vaccinuri candidate.
Universitatea Oxford și compania AstraZeneca, care dezvoltă împreună un vaccin împotriva coronavirusului, anunțaseră recent că produsul are o eficacitate de aproximativ 90% dacă administrat conform unei anumite scheme de vaccinare. Se pare că schema nu a fost stabilită, ci a apărut dintr-o eroare.
Vaccinul este eficient în proporție de 90% dacă este administrat în jumătate de doză și apoi în doză completă și în proporție de 62% dacă este administrat în două doze complete, potrivit unui comunicat de presă al Oxford. Însă, se pare că a fost o eroare iar unii participanți au primit doar jumătate din prima doză de vaccin.
„Motivul pentru care am folosit o jumătate de doză este serendipitatea”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv cercetare și dezvoltare biofarmaceutice la AstraZeneca.