Radu Tincu, medic primar la sectia ATI de la Spitalul Floreasca din București, este îngrijorat de situația de la ATI, unde, potrivit ultimului raport emis de Grupul de Comunicare Strategică sunt internate 1.259 de persoane infectate cu noul coronavirus.
“În primul rând, trebuie să privim dincolo de cifrele noi ale diagnosticaților, faptul că există această diferență mare de teste, de la o zi la alta, influențează foarte mult capacitatea de analiză a situației în evoluție, dar trebuie să ne uităm la secția de Terapie Intensivă. Putem vedea că, de ceva zile la rând, presiunea crește și numărul de pacienți crește în fiecare zi. Avem astăzi (n.r. – 1 decembrie), 199 de decese, din păcate. Gândiți-vă că a crescut numărul pacienților la Terapie Intensivă, de ieri până astăzi, în contextul în care 200 de oameni și-au pierdut viața. Presiunea pe secțiile ATI devine uriașă, pentru că avem un număr din ce în ce mai mare de pacienți care au nevoie de terapie intensive”, a spus medicul.
Radu Tincu susține că autoritățile trebuie să evalueze măsurile de restraticție impuse și dacă este cazul acestea să fie înlocuite cu altele mai dure. Medicul mai precizează că România ar trebui să aibă cel mult 3.000 de cazuri în fiecare zi în așa fel încât pandemia să poată fi controlată.
“Autoritățile trebuie să aibă maximă responsabilitate și să își analizeze eficiența propriilor măsuri. Dacă măsurile implementate nu vor fi capabile să scadă numărul de nou-diagnosticați în fiecare zi, ele vor trebui să fie înlocuite cu unele mai dure. Menținerea unui platou la 8-9000 de cazuri este un platou inacceptabil pentru sistemul de sănătate, pentru că va depăși capacitatea sectorului de Terapie Intensivă, undeva la jumătatea lunii decembrie.
Trebuie să avem 2-3000 de cazuri pe zi, ca să putem să descongestionăm, pe de o parte, secțiile ATI, nu doar pentru că personalul medical a obosit și nu mai poate, ci și pentru a reda o parte din aceste paturi de la Terapie Intensivă către ceilalți pacienți”, a spus Radu Tincu.