Poliția belgiană a întrerupt o orgie sexuală la care participau aproximativ 20 de bărbați, inclusiv cel puțin un politician străin și mai mulți diplomați, într-un bar central din Bruxelles, potrivit rapoartelor locale. Ulterior, europarlamentarul ungar Jozsef Szajer a recunoscut că a participat la „gang bang”.
Ofițerii au descins vineri seara, 27 noiembrie 2020, la parterul unui bar de pe Rue des Pierres din capitala Belgiei unde au dat peste „o petrecere de picioare în aer”, potrivit ziarului belgian La Dernière Heure (DH), citând o sursă care susținea: „Am întrerupt un gang bang!”
Unul dintre participanți a fost Jozsef Szajer, deputat maghiar în Parlamentul European (europarlamentar) și personalitate de rang înalt în partidul Fidesz de extremă dreaptă al lui Viktor Orbán.
Europarlamentarul a încercat să fugă pe geam, dar s-a rănit și apoi a dat peste echipajele de polițiști suplimentare care fuseseră trimise la fața locului. Unele rapoarte susțineau că politicianul a încercat să invoce dreptul parlamentar la imunitate, dar reglementările Parlamentului European prevăd că membrii pot fi supuși „anchetei, detenției sau procedurilor legale” dacă sunt „găsiți în actul săvârșirii unei infracțiuni”.
Pe fondul speculațiilor din ce în ce mai mari cu privire la deputat, Szajer a scris marți o postare pe site-ul său personal recunoscând că a încălcat regulile lockdownului impus în Belgiei prin participarea la petrecere.
„Am fost prezent”, a spus Szajer, care a fost fondator Fidesz, cunoscut pentru poziția sa anti-LGBTQ, și lider de partid în Parlamentul maghiar din 1994 până în 2002. „După ce poliția mi-a cerut actele de identitate – din moment ce nu aveam ID-ul meu – am declarat că sunt europarlamentar”, a mai scris acesta.
Szajer a susținut că nu a consumat droguri și că „nu știe” nimic despre pastilele de ecstasy găsite de autorități, adăugând: „Îmi cer scuze față de familia mea, de colegii mei și de alegătorii mei”.
Bărbatul 59 de ani și-a prezentat demisia din Parlamentul European, înainte de apariția dezvăluirilor, spunând la acea dată că decizia sa a marcat sfârșitul unei „lungi perioade de reflecție”. Szajer, care este căsătorit, a jucat un rol cheie în ceea ce criticii spun că este poziția anti-LGBTQ a Ungariei . El a fost unul dintre cei trei politicieni din 2011 care a rescris constituția maghiară pentru a defini „instituția căsătoriei între bărbat și femeie” și a interzice adopția pentru cuplurile de același sex.
Procuratura din Bruxelles a declarat pentru The Daily Beast că 20 de bărbați au fost reținuți vineri la o petrecere și fiecare a fost amendat cu 250 de euro.
„Poliția a fost alertată de vecini care s-au plâns de zgomot și de potențiale încălcări ale măsurilor legate de pandemia COVID-19. Un trecător a raportat poliției că a văzut un bărbat fugind pe geam; a putut să-l identifice pe bărbat. Bprbatul avea sânge pe mâini. Este posibil să se fi fost rănit în timp ce fugea. Narcoticele au fost găsite în rucsacul său. Bărbatul nu a putut prezenta documente de identitate. Acesta a fost escortat la locul de reședință, unde s-a identificat ca S.J. (1961) prin intermediul unui pașaport diplomatic”, a declarat procuratura.
Sascha Hardt, profesor asistent de drept constituțional comparat la Universitatea din Maastricht, consideră că încercările lui Szajer de a folosi imunitatea parlamentară ar fi putut fi un abuz de putere.
„Se pare că a fost reținut în delict flagrant, caz în care această imunitate nu se aplică”, a declarat profesorul pentru The Daily Beast.
Media belgiană a identificat un bar gay din Bruxelles ca fiind locul orgiei, dar proprietarul a negat-o acest lucru.
„Este absolut fals. Nu s-a întâmplat aici. Cred că va trebui să vorbesc cu avocatul meu”, a declarat acesta pentru The Daily Beast.
Procuratura din Bruxelles a fost informată despre incident, potrivit rapoartelor locale, și a decis eliberarea părților interesate fără alte acuzații. Primarul din Bruxelles, Philippe Close, a fost, de asemenea, sesizat.
„Nu avem nicio confirmare a acuzațiilor sau informații referitoare la un europarlamentar. Vă rugăm să rețineți că Standardele de conduită stabilite de PE se referă la comportamentul din timpul activităților parlamentare – nu la viața personală. Dacă acest fapt va fi stabilit și sancționat de autoritățile locale și naționale, este de competența acestor autorități să decidă asupra posibilelor sancțiuni”, a declarat Delphine Colard, un purtător de cuvânt al Parlamentului European, pentru sursa citată.