Ștefan Stănuș, din județul Alba, este student la două facultăți, dar nu a uitat de unde a plecat și încearcă să găsească soluții moderne pentru afacerea tradițională – oieritul.
Ștefan Stănuș, în vârstă de 25 de ani, este student la Silvicultură, în Brașov, dar și la Marketing, în Cluj, dar tot își face timp să muncească la ferma de lângă Aiud și să își ajute familia. Acesta a povestit pentru Știrile ProTV că a ales să studieze silvicultura pentru că s-a gândit că e un domeniu mai apopiat de lumea lui, lumea satului și a pășunilor. Însă este ambițios și vrea mai mult – astfel anul acesta s-a înscris și Marketing, la Cluj, pentru a învăța cum să își ajute familia să dezvolte afacerea cu lactate și oi.
„Da, este important, pentru că dacă ai o sumă de bani o analizezi, unde investești, să ne susținem după aceea, dacă pică subvențiile, să ai, să fii pe picioarele tale, altfel riști falimentul”, a declarat Ștefan Stănuș.
Tânpărul a profitat de pandemia de coronavirus, și ținând cont că orele se desfășoară în mediul online, încearcă să îmbine două școli cu munca de la fermă, unde lucrează cot la cot cu mama sa și întreaga familie.
„Poate mulți nici nu merg la facultate, vor să muncească, să aibă bani repede, dar nu se gândesc că o facultate îți poate aduce pe termen lung bani mai mulți. Nu avem răbdare, ne uităm la cei care au făcut și acum au bani și vrem și noi. Nu ne uităm în cât timp au făcut și ce sacrificii au făcut. Vrem și noi rapid și nu ne gândim la mâine și atunci facem multe greșeli”, a mai susținut acesta.
Studentul merge în mod regulat acasă, în satul Pianu de Sus, dar și lângă Aiud, unde părinții lui țin aproximativ o mie de oi. Ștefan a învățat meseria de cioban de la tatăl său – de la cum să aibă grijă de animale până la jucatul horei.
În adoelscență, tatăl său l-ar fi vrut mai mult alături de el, să ducă meseria mai departe, dar mama și sora lui l-au îndrumat spre facultate iar într-o zi, după o vizită la o verișoară care era studentă, tânărul s-a hotărât – i-a rugat pe părinți să îi asigure medidații intense timp de 6 luni de zile pentru a lua bacalaureatul, chiar dacă mai mulți cunoscuți și prieteni nu îl credeau în stare.
În prezent, Ștefan este hotărât să aducă afcerea tradițională în secolul vitezei și să implementeze tehnologii care să o dezvolte. Chiar și pe părinții lui i-a convins să vândă produsele lactate și în mediul online.
Unul dintre proiectele pe care vrea să îl pună în aplicare se bazează pe sponsorizări – oamenii care reciclează materialele plastice, din orașe, să primească în schimbul lor copăcei, pe care să îi planteze prin oraș.
„De la noi trebuie să vină schimbarea”, subliniază Ștefan Stănuș.