COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul!

COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul!
COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât „singura speranță” este transplantul! / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 02/12/2020, 12:14

Studiile de caz și rezultatele autopsiilor confirmă faptul că, în unele cazuri, COVID-19 poate provoca leziuni pulmonare atât de grave, încât pacienții au nevoie de un transplant pulmonar pentru a supraviețui.

Într-un nou studiu, cercetătorii din Chicago au analizat țesuturile de la pacienții bolnavi cu COVID-19 care au suferit transplant de plămâni și de la pacienții care au murit din cauza bolii. Aceștia au descoperit că noul COVID-19 poate distruge „cadrul fundamental” al plămânilor, ceea ce înseamnă că organele pur și simplu nu se pot recupera. Și asta înseamnă că variantele de tratament pentru un astfel de pacient devin foarte limitate, relatează upi.com.

Plămânii pacienților COVID-19, afectați foarte grav, ca în fibroza pulmonară

„Oferim dovezi explicite conform cărora noyl COVID-19 poate provoca leziuni permanente la nivelul plămânilor, în cazul unor pacienți pentru care transplantul pulmonar este singura speranță de supraviețuire”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Ankit Bharat. Acesta sste șef de chirurgie toracică și director chirurgical al Programului de transplant pulmonar de medicină Northwestern, din Chicago.

Echipa sa a descoperit, de asemenea, celule unice – numite celule epiteliale KRT17 – în țesutul pulmonar al pacienților COVID-19 cu leziuni ireversibile. Aceste celule au fost găsite și la pacienții cu fibroză pulmonară în stadiu final, o boală pulmonară progresivă mortală.

Descoperirile, primele de acest fel pe această temă, au fost publicate săptămâna aceasta în Science Translational Medicine. Până în prezent, opt pacienți COVID-19 au beneficiat de transplanturi pulmonare duble la Northwestern Medicine, cele mai multe realizate din orice sistem de sănătate din lume.

Dr. Len Horovitz este specialist pulmonar la spitalul Lenox Hill din New York. Citind raportul, acesta a declarat că este alarmant faptul că noul COVID-19 poate deteriora plămânii atât de grav încât transplantul de plămâni – un tratament „rezervat pentru foarte puțini pacienți” – devine necesar. Transplantul pulmonar vine cu propriile sale pericole, a adăugat Horovitz.

Opt pacienți COVID-19, supuși transplantului dublu de plămâni

„Complicatiile transplanturilor includ infecția (posibil chiar din nou cu noul COVID-19), infecția bacteriană și posibila respingere a plămânilor transplantați”, a precizat speciliastul.

Dr. Ankit Bharat a explicat într-un comunicat de presă modul în care se crede că COVID-19 distruge plămânii.

„Celulele progenitoare din plămâni necesare vindecării pot repopula rănile plămânului deplasându-se de-a lungul cadrului de bază al matricei pulmonare. Dar, atunci când cadrul este distrus, celulele progenitoare nu au unde să meargă și plămânii dezvoltă găuri mari care servesc la adăpostirea infecțiilor, o observație pe care am făcut-o și în timpul intervențiilor chirurgicale dure de transplant la acești pacienți. Gândiți-vă în acest fel: după un cutremur, dacă structura de bază a unei clădiri supraviețuiește, aceasta poate fi încă recondiționată. Cu toate acestea, dacă este căzută, singura opțiune este înlocuirea”, a explicat doctorul Bharat.

Potrivit autorului principal al studiului, Dr. Scott Budinger, profesor și șef al medicinii de îngrijire pulmonară și critică la Northwestern, plămânii atacați de COVID-19 „au prezentat, de asemenea, asemănări izbitoare cu plămânii pacienților cu o afecțiune numită fibroză pulmonară idiopatică”.

Aparatul ECMO, utilizat în cazul pacienților COVID-19 care au nevoie de transplant

În această stare, țesutul pulmonar devine „gros și rigid, ceea ce face dificilă administrarea de oxigen în organism”, a explicat Budinger în comunicatul de presă.

„La fel ca în fibroza pulmonară, am constatat că noul COVID-19 a condus la adunarea de celule imune circulante numite monocite, care sunt probabil adunate în plămâni pentru a ucide virusul. În plămânul fibrotic, aceste celule promovează, de asemenea, formarea de țesut cicatricial fibrotic. Aceste celule pot fi prelevate cu ușurință și în siguranță și ar putea ajuta, de asemenea, la identificarea pacienților care nu reușesc să se recupereze de la COVID-19”, a explicat acesta.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, transplanturi pulmonare la pacienții cu afecțiuni critice sunt sigure, chiar și la cei care suferă de cauze infecțioase ale insuficienței pulmonare, cum ar fi COVID-19. Acestea sunt informații noi în domeniul transplantului, a punctat echipa din Chicago.

În plus, în ciuda utilizării medicamentelor care suprimă imunitatea la pacienții cu transplant pulmonar, coronavirusul nu pare să fi revenit.

De asemenea, echipa a constatat că la pacienții COVID-19 ai căror plămâni sunt atât de deteriorați încât nu vor supraviețui fără un transplant pulmonar, un tratament sigur este utilizarea aparatului ECMO (oxigenare cu membrană extracorporală) – un aparat de susținere care preia funcțiile inimii și alte plămânilor. ECMO poate fi utilizat pentru o perioadă extinsă de timp și ajută la efectuarea unui transplant pulmonar de succes, a spus echipa.

Cel mai recent transplant la Northwestern a avut loc în Ziua Recunoștinței (26 noiembrie) și a implicat un pacient care a petrecut 130 de zile conectat la ECMO. Aceasta este cea mai lungă perioadă de timp cunoscută din lume pe care un pacient a petrecut-o conectat la ECMO înainte de a primi un transplant.

Se pare că după ce pacienții primesc plămâni noi, aceștia tind să se refacă într-un ritm rapid, au subliniat cercetătorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024