Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani

Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani
Sibiu: Arhitect șef trimis în judecată. Condiționa semnarea actelor de primirea unor sume de bani / Sursă FOTO: Pixabay
Publicat: 03/12/2020, 16:08
Actualizat: 06/04/2021, 15:19

Arhitectul şef al comunei Şelimbăr, județul Sibiu, a fost acuzat că a condiţionat semnarea mai multor acte de primirea unor sume de bani. Acesta mai este acuzat și că a controlat o firmă de proiectare prin interpuși, fiind trimis în judecată de procurori.

Arhitectul ar fi condiționat îndeplinirea semnarea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu

Radu Horotan, arhitectul șef al comunei Șelimbăr, ar fi condiționat îndeplinirea semnarea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, referitoare la procedurile administrative de emitere a autorizațiilor de construire, de contractarea și apoi de plata serviciilor de proiectare și arhitectură prestate de o societate comercială din Sibiu, controlată chiar de el, transmite, joi, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean.

Faptele de care este acuzat arhitectul, pentru care s-a făcut trimiterea în judecată, au avut loc în cursul lunilor aprilie 2017 și respectiv noiembrie 2017, relatează Mediafax.

„În urma acestei condiționări executate, mituitorul I.I., reprezentant al unui dezvoltator imobiliar din judeţul Sibiu, a renunțat la colaborarea anterioară cu o societate de acest profil de pe piață și a încheiat două contracte de prestări servicii de proiectare cu societatea de arhitectură anterior menţionată, după care a efectuat plățile indicate de inculpat, asigurând astfel un folos necuvenit arhitectului șef, reprezentat de profitul realizat de pe urma plății valorii de proiectare, în sumă de 10.087 de lei, care, în această modalitate de deghizare, a ajuns apoi cu titlu de mită în posesia acestuia”, arată Veștemean.

În perioada februarie 2017 – decembrie 2019, prin acte materiale distincte și succesive, în calitatea sa de arhitect șef, având interes personal, Horotan ar fi încheiat și executat contracte de prestări servicii de proiectare. Practic diferite persoane fizice și juridice au solicitat Primăriei Șelimbăr îndeplinirea unor acte administrative în domeniul construcțiilor și urbanismului, cu două societăţi comerciale, ambele controlate de facto de către familia arhitectului șef, una dintre cele două societăți fiind și administrată în drept de soția sa.

Procurorii spun că în acest fel, arhitectul șef a participat la luarea unor decizii în favoarea sa și a soției sale și a procedat la emiterea unui număr de 43 de autorizații de construire, în folosul clienților societăților controlate de el și de soție, care au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, și, de asemenea, după ce a verificat din punct de vedere tehnic documentații tehnice provenite de la societățile comerciale controlate de facto de către acesta și de către soția sa, arhitectul șef a semnat și a avizat acte administrative respective.

„A emis avize de oportunitate și respectiv a întocmit rapoarte/referate de specialitate într-un număr de 9 situații, în folosul clienților societăților controlate de acesta, care apoi au achitat contravaloare serviciilor de proiectare și arhitectură, iar, de pe urma îndeplinirii acelor acte administrative, aferente celor 52 de situații anterior menționate, cu încălcare a prevederilor art. 79 alin. 1 lit. c și alin. 2 din Legea nr. 161/2003, republicată, s-a creat un folos patrimonial total în cuantum 2.386.060,26 de lei, reprezentat de prețul acelor prestări de servicii achitat de clienții celor două societăți comerciale”, mai spune Veștemean.

Radu Horotan, în calitatea sa de arhitect șef al comunei Șelimbăr, era în situație de incompatibilitate cu efectuarea de lucrări de arhitectură și proiectare, dar și cu calitatea de acționar/asociat/director/administrator la persoane juridice autorizate în acest domeniu. Cu toate acestea, procurorii sibieni spun că în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2020, a avut operațiuni financiare, ca activități de prestări servicii în cadrul societăţii comerciale administrate de facto.

Societatea avea ca obiect de activitate efectuarea de documentații necesare în domeniul autorizării edificării unor construcții și în domeniul urbanismului, fiind autorizată să efectueze astfel de documentații tehnice. Această societate ar fi fost controlată de arhitect prin interpuși.

Reținut în 16 ianuarie 2020

Arhitectul șef al Șelimbărului a fost reținut în 16 ianuarie 2020, apoi cercetat sub control judiciar, măsură prelungită succesiv câte 60 de zile, care urmează să expire în 10 ianuarie 2021.

Prin rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus, în 27 noiembrie, trimiterea în judecată a inculpatului pentru luare de mită, folosirea funcției în scopul favorizării unor persoane, în formă continuată compusă din 52 de acte materiale, şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul Operaţiuni Speciale Sibiu şi Serviciul Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...