Uniunea Europeană și Grecia au semnat joi un acord referitor la construirea unei noi tabere pentru cazarea migranților în insula Lesbos, la trei luni de la incendiul care a distrus tabăra Moria.
Potrivit acordului semnat joi, noua tabără ar urma să fie gata în septembrie 2021, informează Agerpres care citează France Presse.
Sursa citată notează că sprijinul Uniunii Europene în ceea ce privește gestionarea noii tabere va fi unul inedit, întrucât acordul prevede o repartizare a responsabilităților între Comisia Europeană, autoritățile elene și agențiile europene.
După ce tabăra Moria, cea mai mare din Europa, aflată pe insula Lesbos, a fost distrusă de un incendiu în luna septembrie, autoritățile au decis să ridice o tabără provizorie. Cu toate acestea, la fel ca în vechea tabără, condițiile lasă de dorit, peste 7.300 de solicitanți de azil, printre care copii, persoane cu nevoi speciale și bolnavi stând în corturi, fără încălzire sau apă caldă.
În urma incendiului, care a lăsat peste 12.000 de oameni fără adăpost, au apărut tot mai multe apeluri la adresa Uniunii Europene privind preluarea migranților din insulele grecești.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări cu privire la construirea noii tabere, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Vom furniza toate condiţiile decente migranţilor şi refugiaţilor care sosesc şi, de asemenea, vom susţine locuitorii de pe insulele greceşti”, a declarat von der Leyen.
Ea a subliniat și necesitatea „unor proceduri rapide și echitabile” pentru analizarea cererilor de azil și a adăugat că, pentru migranți, „centrele trebuie să nu fie decât o oprire temporară înaintea întoarcerii (către ţara de origine sau de tranzit) sau a integrării lor”.
Comisia Europeană intenţionează să aloce aproximativ 130 de milioane de euro pentru taberele din Lesbos şi Chios, cea mai mare parte a banilor fiind destinaţi pentru Lesbos. În luna noiembrie, au fost investite 121 de milioane de euro pentru construirea a trei tabere pe insulele Samos, Kos şi Leros.