O epidemie de febră galbenă, depistată în noiembrie, a provocat moartea a 172 de persoane în Nigeria, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), nord-estul ţării confruntându-se deja cu o criză umanitară, relatează AFP.
„Începând de la data de 24 noiembrie, epidemia a fost detectată în cinci state din Nigeria – Delta, Enugu, Bauchi, Benue şi Ebonyi”, a declarat reporterilor din Geneva purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Tarik Jasarevic.
„În total, 530 de cazuri suspecte au fost înregistrate, dintre care 48 au fost confirmate prin analize de laborator. Toate aceste 530 de cazuri suspecte au condus la moartea a 172 de persoane”, a adăugat el, citat de Agerpres.
Nu există un tratament specific contra febrei galbene, transmisă pe scară largă în zonele urbane de ţânţari.
Procentul persoanelor vaccinate împotriva febrei galbene rămâne redus în multe zone din Africa, chiar dacă vaccinul este în proporţie de aproape 100% eficient şi relativ ieftin, notează AFP.
Experţii sanitari au avertizat în aceste ultime luni că pandemia de coronavirus ar putea conduce la o extindere a unor afecţiuni din cauza întreruperii programelor de vaccinare.
În octombrie, OMS a anunţat că Nigeria va relua începând din martie vaccinarea împotriva febrei galbene după ce au fost înăsprite măsurile de siguranţă din cauza COVID-19, adăugând că speră ca în curând să fie vaccinate 30 de milioane de persoane.
Cea mai populată ţară din Africa, Nigeria a fost până în prezent relativ neatinsă de pandemia provocată de noul coronavirus. Oficial, virusul a provocat decesul a 1179 de persoane din Nigeria la peste 68.300 de cazuri înregistrate la nivel naţional, însă numărul testelor efectuate rămâne în mare măsură insuficient.