Deși sâmbătă temperaturile vor fi mai ridicate, maximele ajungând și până la 17 grade Celsius, vremea se răcește în ziua alegerilor, iar vântul va sufla cu putere în majoritatea regiunilor țării.
Astfel, potrivit meteorologilor, duminică vremea intră într-un proces de răcire, mai ales în regiunile estice, unde temperaturile pornesc de la 1 grad Celsius.
Vremea va fi închisă, cu precipitații și vânt puternic în toate regiunile țării. Ploile vor fi mai însemnate cantitativ în zona Olteniei, iar pe spații restrânse va ploua și în Muntenia, Dobrogea și zona de sud a Moldovei. Acolo unde vremea se răcește, frigul va fi accentuat și de prezența intensificarilor de vânt.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis și un cod galben de vânt puternic, valabil sâmbătă, pentru mai mai multe județe.
În schimb, duminică, în zona de vest și nord-vest a țării va fi soare, iar temperaturile cele mai ridicate se vor înregistra în Maramureș, Banat, în zona Crișanei, maxime de până la 14-15 grade Celsius. Acelea sunt singurele zone cu cer variabil, dar nu sunt zone ocolite de vântul puternic, mai ales în zona Banatului, unde sunt prognozate rafale de până la 60 km/h.
În București vremea se răcește, maxima va fi în jurul valorii de 7 grade Celsius, cu ploaie și vânt puternic.
La munte, se întorc ninsorile la munte, mai ales în Carpații Meridionali. Pe Valea Prahovei vor fi mai întâi precipitații mixte, iar duminică seară apar ninsorile.
Conform prognozei meteo de sâmbătă, 5 decembrie, în sudul şi în estul ţării nebulozitatea joasă va persista în cea mai mare parte a intervalului şi pe alocuri va fi ceață, asociată cu burniță sau ploaie slabă.
Înnorări mai accentuate vor fi în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Orientali unde temporar se vor semnala precipitaţii moderate cantitativ sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1.700 m, chiar lapoviţă sau ninsoare.
În restul teritoriului, vremea va fi în general frumoasă și deosebit de caldă pentru această dată, cerul variabil, iar ceaţa se va forma dimineaţa şi noaptea pe spaţii mici în Transilvania.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă a Carpaților Meridionali, precum şi în sudul Banatului, cu rafale ce vor depăşi 70-80 km/h, iar cu viteze mai mici și cu caracter temporar şi în celelalte zone, potrivit stirimeteo.com.
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat cum va fi vremea în acest an de Crăciun și spune că vom avea parte de temperaturi ușor peste media normală din această perioadă.
Este posibil ca luna decembrie, așa cum arată estimările la acest moment, să fie o lună mai caldă decât în mod obișnuit, luând în considerare faptul că, așa cum arată informațiile la acest moment, putem să contăm pe temperaturi peste mediile climatologice ale fiecărei săptămâni în aproape toată țara. Cele mai mari abateri vor fi în special în partea de sud, în partea de vest, nord-vest a țării și vorbim de săptămâna 7-14 decembrie, care anticipează abateri termice mai mari de 3,5 grade Celsius față de normalul acestei săptămâni. Acest lucru pare să fie semnalul până în jurul datei de 28 decembrie”, a declarat Elena Mateescu, joi, la Digi 24.
Săptămâna viitoare, luni, vom vorbi din nou de o răcire, local chiar accentuată, în special în partea de est, sud și sud-vest a țării, sau în zona montană. Vom vorbi și de cantități de precipitații mai însemnate în Muntenia, Dobrogea și Moldova, iar în zona montană vor predomina ninsorile, și nu în ultimul rând, în zona montană înaltă, rafale de peste 80-100 km/h. Această răcire va fi de scurtă durată. Din nou, luni, primele zile ale săptămânii, pentru că în general, săptămâna 7-14, așa cum arată estimările la acest moment, până în jurul datei de 28 decembrie, vorbim pentru fiecare din cele trei săptămâni, de valori de temperaturi peste medie, în aproape toată țara”, a anunţat la Antena 3, directorul ANM, Elena Mateescu.