Bătălia politică la aceste alegeri vine la pachet cu o serie de surprize. PNL, partidul de la guvernare, este devansat de PSD, potrivit primelor rezultate ale exit-poll-ului realizat de Avangarde-CURS. În același timp, AUR, un partid nou neparlamentar are mari șanse să intre în noul legislativ.
Invitat într-o ediție specială a Știrilor Pro TV, duminică seara, politologul Cristian Pârvulescu este de părere că formarea unui nou Guvern ar putea fi ”complicată”, din cauza fragmentării voturilor.
„Problema formării Guvernului este complicată, pentru că, vedeți și dumneavoastră, nu ne dă! Nu ne dă 50 %. De aceea, important e dacă vor intra sau nu ceilalți. Adică, ai de împărțit sau nu ai de împărțit voturi?” – a spus Pârvulescu la Pro TV.
Politologul Pîrvulescu mai subliniază faptul că totul depinde de partidele mici, care vor intra în Parlament și care ar putea face o alianță cu PNL și USR.
„PNL și USR. Depinde de cine intră în Parlament, de ce resturi rămân de împărțit. Pentru că, dacă resturile sunt câte sunt în momentul de față, de 5 procente, ele vor fi nesemnificative. Adică va crește puțin reprezentarea PSD, PNL, mai puțin a USR, și celelalte nu vor lua aproape nimic. În schimb, dacă nu intră cele 3 partide de care vorbeam, vor fi resturi de aproximativ 17 – 18 procente consistente, și atunci o să vedem o schimbare radicală, pentru că se redistribuie voturile, da.” – a mai explicat Cristian Pârvulescu.
Biroul Electoral Central (BEC) a publicat primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare 2020, după numărarea a 8% dintre voturi. Se pare că PSD este în fruntea clasamentului şi conduce cu cinci procente. Duminică seara, la aproximativ o oră și jumătate de la închiderea urnelor, BEC a centralizat aproximativ 8% dintre voturi.
Diferența dintre PSD și PNL rămâne de peste 5%, după ce BEC a contabilizat rezultatele din 2.443 de secții. Pe locul 3 este UDMR, iar pe locul 4 este USR-PLUS, care depășește 10%.
Dacă la alegerile din ultimii ani existau mai multe exit-poll-uri, în acest an, doar cele două institute – Avangarde și CURS – au operatori pentru teren pentru un singur studiu, fiind acreditate de BEC.
Într-o analiză pentru GÂNDUL.RO, politologul Cristian Pîrvulescu explica că prezenţa la urne la alegerile parlamentare de duminică va fi mai scăzută, comparativ cu cea de la alegerile locale din 28 septembrie. Analistul afirmă însă că votanții nehotărâți reprezintă o bătălie pentru PNL și USR. Totodată, Pîrvulescu precizează că social-democrații indiferent de scorul pe care îl vor obține, duminică, nu vor putea forma guvernul.