Criza Covid-19 a provocat un șoc economic inclusiv pe piața muncii, iar asta va crește presiunea exercitată asupra sistemului public de pensii, avertizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. OECD reaminteşte și că fondurile private de pensii sunt deja sub tensiune din cauza tendinţelor precum îmbătrânirea populaţiei.
„Covid-19 a provocat o puternică perturbare pe piaţa muncii, cu efecte în cascadă asupra economiilor şi asupra pensiilor”, explică OECD într-un raport publicat luni, 7 decembrie.
Documentul avertizează că actuala criză sanitară şi economică creşte probabilitatea să se prelungească şi să se acutizeze problemele determinate de un număr de proaspăt pensionaţi, ale căror indemnizaţii trebuie finanţate de generaţiile tinere mai puţin numeroase care intră pe piaţa muncii. Mai mult, din cauza dificultăţii de a găsi un loc de muncă sau a salariului redus, multă lume va fi incapabilă să economisească pentru pensie.
Şi, ca şi cum nu ar fi suficient, noua datorie acumulată de către state pentru a face faţă recesiunii prin ajutoare masive pentru companii sau angajaţi „va pune presiune asupra finanţării pensiilor, care deja sunt sub tensiune din cauza schimbărilor demografice”.
În cazul sistemelor prin capitalizare, impactul crizei va fi mai rapid din cauza puternicelor fluctuaţii de pe pieţele financiare, în care sunt investite în mare măsură economiile pentru pensii.
Astfel, prima recomandare în contextul actual este „să nu se contabilizeze pierderile”, susține OECD, pentru că trebuie să se ţină cont de faptul că pieţele se caracterizează de multe ori tocmai prin aceste variaţii. O altă recomandare este aceea ca posibilitatea de a se recupera anticipat economiile depozitate pentru pensii „să se permită doar în circumstanţe excepţionale”. În caz contrar, acoperirea nevoile imediate „va pune în pericol pensia de mâine”.