Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!”

Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!”
Un nou studiu arată o posibilă cauză care duce la dezvoltarea unei forme grave de COVID-19: „Este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice!” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/12/2020, 16:38
Actualizat: 12/12/2020, 16:41

Oamenii de știință au identificat mutații în cinci gene asociate cu dezvoltarea bolilor care pun în pericol viața pacienților cu COVID-19. Aceștia specifică faptul că descoperirea ar putea ajuta la stabilirea unor tratamente-cheie împotriva bolii. 

Cercetătorii din Marea Britanie au declarat că lucrarea lor, publicată în revista Nature, aduce lămuriri cu privire la mecanismele care stau la baza simptomelor severe ale coronavirusului și ar putea duce la potențiale noi tratamente medicamentoase pentru tratarea bolii, relatează Evening Express.

„Aceasta este o realizare uimitoare a geneticii umane care ajută la înțelegerea bolilor critice. La fel ca în septicemie și gripă – în Covid-19 – daunele plămânilor sunt cauzate de propriul nostru sistem imunitar, mai degrabă decât de virusul în sine. Rezultatele noastre genetice schițează complexitatea răspunsurilor imune, ajutâng la identificarea unor medicamente-cheie. Rezultatele noastre evidențiază imediat ce medicamente ar trebui să fie primele pe lista pentru testarea clinică. Putem testa doar câteva medicamente odată, astfel încât alegerea corectă va salva mii de vieți”, a declarat Dr. Kenneth Baillie, cercetătorul șef al proiectului și cercetător principal la Institutul Roslin de la Universitatea din Edinburgh.

Dr. Baillie și echipa sa au efectuat un studiu de asociere la nivel de genom (GWAS) pe 2244 de pacienți COVID-19 în stare critică din 208 unități de terapie intensivă (ATI) din Marea Britanie.

Cinci gene ar putea indică dacă o persoană este predispusă la o formă severă de boală

GWAS este un proiect de studiu utilizat în mod obișnuit, care permite oamenilor de știință să identifice ce gene sunt implicate în bolile umane.

Lucrând cu experți ai consorțiului GenOMICC, o colaborare globală care analizează legăturile dintre genetică și boli critice, cercetătorii au comparat informațiile genetice ale pacienților COVID-19 internați la ATI cu probe furnizate de voluntari sănătoși care au participat la alte studii.

Echipa a constatat că variațiile în cinci gene – IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 și CCR2 – au fost asociate cu dezvoltarea bolilor severe în cazul pacienților COVID-19. Oamenii de știință au spus că au reușit să identifice două procese moleculare – imunitatea antivirală și inflamația pulmonară – asociate cu genele.

„Dacă știm ceea ce fac (n.r. genele) am putea avea mari oportunități de dezvoltare a unor tratamente”, a declarat Dr. David Strain, de la Universitatea din Exeter.

Se știe că imunitatea antivirală înnăscută este importantă la începutul bolii, în timp ce procesele inflamatorii declanșate de infecție sunt o caracteristică cheie a formei severe de COVID-19, au declarat cercetătorii.

Însă echipa a punctat că cercetarea nu a avut drept scop prezicerea persoanelor care se vor dezvolta o formă critică de boală, ci se concentrează mai mult pe găsirea „indicilor biologici care ne vor conduce la tratamente eficiente”.

Tratamentele specifice ar putea duce la salvarea de vieți în întreaga lume

Acest lucru se datorează faptului că unii pacienți cu anumite variante genetice sunt capabili să „reacționeze” la anumite medicamente, iar cercetătorii consideră că dovezile genetice ar putea fi utilizate ca o modalitate de a spune care tratamente vor fi eficiente într-o boală.

De exemplu, au explicat aceștia, medicamentele care reduc activitatea genei TYK2 ar putea ajuta la protejarea împotriva COVID-19. O clasă de medicamente antiinflamatorii numite inhibitori JAK, care include medicamentul baricitinib, produce acest efect, au adăugat aceștia.

Cercetătorii au mai spus că proporția de risc – șansa generală de a deveni grav bolnav de COVID-19 – asociată cu variantele genetice este estimată la aproximativ 6,5%.

„O astfel de cercetare este un mare pas înainte pentru a avansa în înțelegerea noastră a COVID-19 pentru a ne ajuta să îi protejăm pe cei mai vulnerabili – salvând în cele din urmă vieți în întreaga lume”, a declarat Lord Bethell, ministru pentru inovație.

Oamenii de știință au spus că acest factor de risc este mult mai mic în comparație cu alții, precum vârsta.

Echipa a declarat că studiile clinice suplimentare ar trebui să se concentreze asupra medicamentelor care vizează căi antivirale și antiinflamatorii specifice.

Dr. David Strain, lector senior clinic la Universitatea din Exeter, a descris cercetarea ca fiind „incredibil de interesantă”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...