Eurodeputatul Cristian Bușoi, despre posibilitatea ca Republica Moldova să fie introdusă în mecanismul centralizat de a procura vaccinul anti-covid: „Nu a fost posibil să o includem, precum și alte țări partenere”

Eurodeputatul Cristian Bușoi, despre posibilitatea ca Republica Moldova să fie introdusă în mecanismul centralizat de a procura vaccinul anti-covid: „Nu a fost posibil să o includem, precum și alte țări partenere”
Publicat: 15/12/2020, 17:21
Actualizat: 06/04/2021, 14:36
Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare și Inovare din Parlamentul European, a declarat că, începând de anul viitor, Comisia Europeană va putea să facă rezerve strategice de echipamente medicale și medicamente, din cei 12,5% din bugetul CMF, fiind întrebat despre achiziționarea României a tratamentului cu Remdesivir în următoare perioadă.

„Într-adevăr, programul EU4Health presupune o rezervă strategică de materiale și medicamente pentru viitoare crize, în directă coordonare cu RescEU. Odată cu implementarea acestui program, Comisia Europeană, având 12,5% din buget CMF – evident că nu trebuie să îl cheltuie pe tot – va putea să facă rezerve strategice de echipamente medicale și medicamente care va începe anul viitor”.

Despre achiziționarea României a tratamentului Remdesivir, în condițiile în care ministrul Sănătății a anunțat că statul român a achiziționat între 14-18 milioane de doze Remdesivir pentru următoarele șase luni de zile, după prima tranșă gratuită, de 12 milioane, pentru perioada iulie-octombrie, eurodeputatul spune că ministrul Nelu Tătaru poate oferi informațiile necesare. Cu toate acestea, eurodeputatul a declarat că în perioada următoare nu va reprezenta o problemă dozele de Remdesivir pentru pacienții infectati cu Covid-19 din România.

„Există, desigur, un sprijin de la nivelul Comisiei Europene de a facilita medicamentul Remdesivir”

„În ceea ce privește Remdesivir, aceasta este o chestiune care ține de relația Ministerului Sănătății cu cei care produc acest medicament. Există, desigur, un sprijin de la nivelul Comisiei Europene de a facilita medicamentul Remdesivir, dar principalul actor responsabil în această speță  este Ministerul Sănătății.

Știu de la domnul ministru Tătaru că s-au făcut toate demersurile  pentru a avea doze suficiente și în perioada următoare, dvs ați amintit milioanele de doze puse la dispoziția pacienților din România. Mai există discontinuități, și eu mă lovesc de situații în care mi se cere sprijinul. Încerc să ajut cât de mult posibil pacienții cu Covid-19 care se află într-o anume moment de dificultate. Știu că mai apar pentru câteva zile, în unele spitale, anumite probleme de lipsă de Remdesivir, dar, în general, lucrurile au mers bine, iar dacă au lipsit pentru câteva zile, s-au putut aproviziona de la alte spitale, și prin intermediul UniFarm.

Din informațiile pe care le am, există o bază de discuție solidă, iar în perioada următoare nu va exista un risc să rămânem fără Remdesivir care este un tratament eficient, mai ales în stadiile inițiale ale bolii, și care a dovedit în studiile clinice și în practica de zi cu zi  că poate avea un efect benefic, în ciuda unor controverse internaționale. Știți bine poziția OMS și a FDA din Statele Unite, precum și a AEM. Eu am o poziție diferită de cea a OMS, dar uneori deciziile sunt influențate politic, iar lucrul acesta sper să nu devină o realitate”.

Gândul.RO a solicitat Ministerului Sănătății informații cu privire la dozele necesare de Remdesivir și cantitatea deținută în spitalele publice,  în conformitate cu prevederile art.6, alin. (4) din OUG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor și al art.7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Până la momentul publicării acestui articol, Gândul.RO nu a primit un răspuns, în condițiile în care răspunsul este comunicat în maxim 30 de zile de la data transmiterii unei solicitări.

În timpul conferinței de presă, Gândul. RO l-a întrebat pe europarlamentar despre stadiul solicitării privind sprijinul acordat Republicii Moldova de către statul român în ceea ce privește tratamentul cu Remdesivir si a vacinului anti-Covid, demers realizat de eurodeputatul Cristian Busoi, printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, în luna august. 

„Ceea ce nu am obținut însă, și eram conștient că era greu de obținut, a fost să introducem Republica Moldova în mecanismul centralizat de a procura vaccinul”

„În ceea ce privește Republica Moldova, este adevărat că vara trecută am făcut câteva solicitări către Comisia Europeană, la solicitarea Agenției Naționale a Medicamentului din Republica Moldova, și am fost asigurat de Executivul european că există un dialog cu Republica Moldova. Dincolo de ajutorul dat de România, în ceea ce privește materialele sanitare, Comisia Europeană face demersuri în a sprijini statele partenere și să obțină ceea ce este necesar. Ceea ce nu am obținut însă, și eram conștient că era greu de obținut, a fost să introducem Republica Moldova în mecanismul centralizat de a procura vaccinul. Au fost comandate 600  de milioane de vaccinuri. Deja pentru Pfizer, comanda este făcută, fiecare țară va primi, în mod proporțional, dozele de vaccin necesare. Urmează și cu celelalte  companiile farmaceutice, pe măsură ce obțin aprobarea finală, să  facă acorduri necesare. Nu a fost posibl să includem, nu doar Republica Moldova, ci și alte țări partenere în mecanismul de centralizare, pentru că s-ar fi deschis o posibilitate de a cere foarte multe  țări din afara UE. Pe regulile actuale, este foarte greu să introducem țările din afara UE în acest mecanism comun. Comisia Europeană este constientă de nevoia de a  sprijini  țările din proxima vecinătate, țările partenere- cum e Partenerul Estic- pot face lobyy la acest companii pentru a oferi  spre comercializare doze suficiente și Republicii Moldova. Nu am mai fost la curent cu noile schimbări din Republica Moldova pe acest subiect”.

„La nivelul guvernului lucrurile nu s-au schimbat și rămâne ca guvernul care conduce Republica Moldova să facă toate demersurile. Nu este legal să introducem Republica Moldova,  ca a 28-a  țară, care să intre în mecanismul de procurare a vaccinului”

„Ne-am bucurat că a existat o victorie categorică a Maiei Sandu, un președinte pro-european, pe care UE, Parlamentul European și România o privește pe Maia Sandu ca o speranță pentru Republica Moldova. La nivelul guvernului, lucrurile nu s-au schimbat și rămâne ca guvernul care conduce Republica Moldova să facă toate demersurile. Comisia Europeană este sensibilizată la acest subiect, inclusiv prin intervențiile mele. Nu este legal să introducem Republica Moldova,  ca a 28-a  țară, care să intre în mecanismul de procurare a vaccinului”.

Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, EU4Health, informează pe Facebook că, în calitate de negociator atât cu Comisia Europeană – comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides-, cât și cu Consiliul UE, un acord istoric a fost finalizat în ceea ce privește Programul independent de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health.

Europarlamentarul Cristian Busoi spune că, cel puțin 20% din bugetul CMF, va fi acordat prevenirii bolilor și promovării sănătății.

Cristian Busoi, eurodeputat PNL: „Acord istoric pentru Sănătate! 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni

„Acord istoric pentru Sănătate! 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni. Cel puțin 20% din buget va fi rezervat prevenirii bolilor și promovării sănătății

Am ajuns aseară la un Acord istoric pentru sănătatea tuturor cetățenilor europeni în urma negocierilor pe care le-am purtat cu Comisia Europeană și Consiliul UE pentru Programul independent de Sănătate al UE 2021-2027, EU4Health.

Am fost responsabilul Parlamentului European pentru acest Program. Este o victorie a României și o mare mulțumire personală!”

Raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, EU4Health, multumeste ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, pentru că a susținut finanțarea fără precedent a acestui Program, precum si colegilor din Parlamentul European și mai ales celor din Grupul PPE.

„Mulțumesc comisarului pentru Sănătate, Stella Kyriakides, pentru tot efortul depus și dialogul permanent pe care l-am avut pentru definirea Programului, mulțumesc ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, pentru că a susținut finanțarea fără precedent a acestui Program și mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European și mai ales celor din Grupul PPE pentru mandatul puternic pe care mi l-au oferit pentru a negocia acest Program și pentru sprijinul acordat în a tripla finanțarea pentru EU4Health, de la 1,7 miliarde, la 5,1 miliarde de euro”.

Cristian Busoi a explicat că princialele beneficii resimțite atât de cetățenii români, cât și de cei europeni vor fi: accesul la sistemul digital, accesul la medicamente la prețuri accesibile. Pentru România, EU4Health va însemna garanția luptei împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, dar și finanțarea Cercetării în domeniul Sănătății, în acord cu provocările curente și digitalizarea sistemului de sănătate.

„EU4Health va fi finanțat din Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Suma fără precedent pe care am obținut-o va oferi oportunități importante pentru a consolida sistemul de sănătate din România și celalate state UE și pentru a lupta împotriva inegalităților din Sănătate, inclusiv prin transformare digitală, asigurarea medicamentelor la prețuri accesibile și abordarea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate .

Cel puțin 20% din bugetul totalul total al Programului este rezervat promovării sănătății și prevenirii bolilor. Pentru România, EU4Health reprezintă garanția luptei împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, a continuării și extinderii programelor de prevenție și screening și a promovării vacinării. Totodată, Programul ne va permite să finanțăm Cercetarea în domeniul Sănătății, în acord cu provocările curente și să digitalizăm sistemul de sănătate.

Cu EU4Health vom avea de asemenea certitudinea unor stocuri suficiente de medicamente, echipamente și materiale sanitare pentru a depăși mai ușor perioadele de criză medicală și tot EU4Health va susține inițiativele globale de sănătate, de exemplu acțiuni propuse de OMS.

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: Acord istoric pentru Sănătate! 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, December 15, 2020

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?