Declarațiile date în fața procurorilor de brancardierul care a deconectat, în mod greșit, de la aparate, o pacientă aflată la secția ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, arată dramatismul ultimelor clipe de viață ale femeii care nu mai putea să respire singură. De altfel, în timpul audierilor, bărbatul aflat într-o depresie puternică, și-a pierdut, temporar, cunoștința.
Consemnările procurorilor care cercetează moartea absurdă a pacientei deconectate, din greșeală, de la aparate, de un brancardier arată tensiunea ultimelor clipe de viață ale femeii, mai ales că medicii care au intervenit au pierdut momente prețioase, în condițiile în care, mai întâi, au fost nevoiți să-și pună echipamentul de protecție împotriva virușilor.
Conform ordonanței de reținere emise pe numele brancardierului Cristian Popescu, la data de 25 noiembrie, Magdalena Rozalia Stanciu a fost internată în stare gravă. Ca urmare, femeia a fost instalată în salonul numărul 2, în care se aflau două paturi.
La data de 10 decembrie, în jurul orei 13.00, Olimpia Manole, cealaltă pacientă, a murit din cauze naturale. Ca urmare, aceasta a fost deconectată de la aparate de o asistentă medicală, care, apoi, i-a acoperit corpul cu cearșaf. Ulterior, spun procurorii, la cererea medicului de gardă, Delia Stanciu, au fost anunțați brancardierii cu privire la faptul că pot veni să ridice cadavrul.
Pentru că protocolul cere ca trupul neînsuflețit să rămână în salon timp de două ore până să fie mutat la morga spitalului, s-a așteptat până în jurul orei 15.30, când cinci brancardieri, între care și Cristian Popescu au venit pentru transportarea, la morgă, a Olimpiei Manole.
Primul care s-a echipat a fost Popescu. Anchetatorii susțin că, fără să-i aștepte pe ceilalți și „cu depășirea totală a atribuțiilor sale”, acesta a s-a apucat să o deconecteze pe pacienta Rozalia Stanciu, de la aparatele care țineau în viață.
Acesta i-a dezlegat mâinile, în condițiile în care era legată de pat, i-a decuplat electrozii de pe corp, după care i-a scos sonda de urinare și sonda de intubare. După ce a terminat, brancardierul i-a așteptat, liniștit, pe ceilalți să vină și s-o ducă la morgă. După câteva minute, în salon au ajuns o infirmieră și ceilalți patru brancardieri.
Când a înțeles ce s-a întâmplat, infirmiera a început să țipe și a chemat-o pe asistenta care, mai devreme, o deconectase pe pacienta moartă.
La rândul ei, aceasta a mers la medicul de gardă, pentru a o anunța despre nenorocire. Pentru ambele femei nu erau echipate corespunzător, s-au pierdut alte momente prețioase. Abia după ce și-au pus combinezoanele, doctorul a intervenit însoțit de trei asistente și a încercat resuscitarea pacientei.
Din păcate, manevrele s-au dovedit inutile, în condițiile în care, după o oră de agonie, femeia a fost declarată decedată.
Procurorii au consemnat că brancardierul Cristian Popescu și-a recunoscut fapta. Mai mult, acesta a spus că știa faptul că doar personalul medical, adică asistenta sau infirmiera deconectează o persoană de la aparate iar brancardierii doar transportă cadavrul la morgă. Acesta a mai spus că, la momentul în care a intrat ân salon, nu a observat femeia decedată, care era acoperită cu cearșaful și, crezând că pacienta care trebuie dusă la morgă este cea intubată, s-a apucat s-o deconecteze. Bărbatul a mărturisit că a realizat ce a făcut abia după ce a detubat-o complet pe femeie.
Dus în fața instanței Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, acesta ar fi spus că nu are ce să spună în apărarea lui. Aflat într-o depresie profundă, Popescu a și leșinat în sala de judecată, însă și-e revenit relativ repede. În cele din urmă, judecătorii au hotărât că nu se impune arestarea preventivă și l-au plasat în arest la domiciliu, pentru ucidere din culpă.