Uniunea Europeană a prezentat miercuri un set de măsuri ce va ajuta băncile să treacă mai ușor peste creditele neperformante înregistrate din cauza Covid 19 și să acorde în continuare împrumuturi. Se pot evita astfel blocaje de tipul celor generate în criza financiară din 2008 – 2009.
Modul deficitar în care au fost atunci abordate împrumuturile neonorate a lăsat băncile în imposibilitatea de a oferi noi împrumuturi, la un nivel satisfăcător.
Avertisment: se apropie un tsunami de împrumuturi neplătite
Reprezentanții sistemului bancar se așteaptă anul viitor la o creștere masivă a împrumuturilor neachitate. Principalele motive ar fi expirarea termenelor de păsuire, pentru clienții persoane fizice, și ridicarea măsurilor de scutire, pentru companii.
La sfârșitul lunii iunie, creditele neperformante reprezentau 2,8% din împrumuturile oferite de băncile UE, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de al patrulea trimestru al anului 2019.
Conform agenției Reuters, șeful secției de supraveghere bancară a Băncii Centrale Europene, Andrea Enria, a avertizat că ar putea exista un „val imens” de împrumuturi neplătite, care ar putea depăși 1,4 trilioane de euro.
„Astăzi am propus un set de măsuri care, asigurând în același timp protecția debitorilor, poate ajuta la prevenirea unei creșteri a creditelor neperformante similare cu cea de după ultima criză financiară”, a declarat comisarul UE pentru servicii financiare, Mairead McGuinness.
Criterii speciale pentru băncile „rele”
Pe baza experienței anterioare, Comisia Europeană propusese eficientizarea pieței împrumuturilor prin crearea unei rețele de „bănci rele” naționale, susținută de o bază de date centrală, pentru a spori transparența. Din cauza crizei de timp, s-a luat totuși decizia ca sistemul să nu fie acum creat, întrucât s-ar fi pierdut „timp prețios” cu ajungerea la un acord în acest sens, conform unui oficial al UE citat de Reuters.
În schimb, se dorește introducerea unor parametri pe care băncile „rele” să-l respecte, astfel încât datele oferite de ele să fie comparabile în întreaga UE.
Se dorește, de asemenea, o mai mare convergență în normele naționale de insolvență și se propune ca o bancă ce cumpără împrumuturi neperformante să nu trebuiască să aloce mai mult capital decât vânzătorul.
Pachetul UE clarifică, de asemenea, regulile privind ajutorul de stat acordat băncilor în timpul șocurilor economice, cum ar fi pandemia, reguli cunoscute sub numele de „măsuri de precauție”. Conform acestor prevederi, nu ar trebui acordate fonduri creditorilor care se confruntă deja cu probleme.