Strugurel Matei este primul român condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Pe 10 decembrie, bărbatul a primit o sentință de un an cu executare. Între timp, pare să fi fost renegat de părinți, care îl critică pentru că nu a respectat regulile impuse de autorități. Sentința nu este, însă, definitivă.
În vârstă de 36 de ani, Strugurel Matei are domiciliul în comuna Grebănu, județul Buzău. În luna aprilie, a fugit din spitalul unde a fost internat după ce a prezentat tuse puternică. Bărbatul a fost testat pentru COVID-19, dar nu a așteptat rezultatul, preferând să fugă din unitatea medicală, unde trebuia să rămână sub observație. A primit un an de închisoare cu executare.
“Ce să zicem? Dacă nu a ascultat să stea acasă, eu ce să îi fac?! Dar nu e făcută pușcăria?! Numai să stea în ea, acolo. E făcută, de făcută”, a spus tatăl bărbatului condamnat.
“Nu l-am mai văzut demult, chiar daca îl vad, nu îl mai recunosc. Să facă, treaba lui! Asta e treaba lui!”, a spus și mama lui Strugurel Matei, potrivit Digi 24.
“El are domiciliul în comuna Grebanu, dar de fapt nu prea a locuit. Eu în 15 ani l-am văzut de vreo trei ori, mi s-a părut un baiat dezghețat, fâșneț, îi merge mintea”, a spus și primarul comunei.
“Era un baiat dezghețat, așa mi se părea, dar anturajul…”, a precizat și un localnic.
“În ziua de 20 aprilie, polițiștii au fost sesizati de către un cadru medical al unei unități spitalicești din Buzău cu privire că un pacient cu simptomatologie specifică noului coronavirus care era în așteptarea testului pentru diagnosticare ar fi părăsit incinta spitalului fără încuviințarea medicilor. La scurt timp de la primirea sesizării, polițiștii au găsit persoana căutată în comuna Cochirleanca. Față de acesta au fost demarate cercetări sub coordonarea Parchetului pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”, precizează Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvânt la IPJ Buzău.
Ulterior, dosarul penal a ajuns în instanță. Strugurel Matei nu s-a prezentat, însă, la niciun termen, iar instanța a decis condamnarea sa.
“Este indiferent dacă testul a fost pozitiv sau negativ. Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunității, care este o condiție pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, susține Ștefan Boroș, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău.