Încălzirea în Capitală și alte două municipii, alocare de peste 41 de milioane de lei din Fondul de rezervă. Unde a mai dat Guvernul bani

Încălzirea în Capitală și alte două municipii, alocare de peste 41 de milioane de lei din Fondul de rezervă. Unde a mai dat Guvernul bani
Sursa: Guvernul României
Publicat: 17/12/2020, 16:49
Actualizat: 17/12/2020, 17:53

Executivul a decis joi alocarea de noi sume din Fondul de rezervă pentru mai multe destinații, printre care alimentarea cu energie termică în trei municipiile, pentru pregătirea infrastructurii pentru sezonul de iarnă, dar și pentru cheltuieli ale unităților administrației locale.

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, alocarea sumei de 41,3 milioane de lei pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în trei mari municipii, printre care și Capitala, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Cum s-au împărțit banii

Potrivit informării Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), sumele sunt alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a solicitărilor formulate de autoritățile locale din cele trei unități administrativ-teritoriale, fie pentru plata subvenției, fie pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat, aferent sezonului rece 2020-2021.

Astfel, conform deciziei Executivului, Bucureștiul va primi 20 de milioane lei, Oradea, 12,3 milioane de lei, iar Timișoara, 9 milioane lei.

Acordul Guvernului privind alocarea celor 20 de milioane pentru București a fost anunțat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, de vinerea trecută, după o întâlnire în care s-au discutat soluții pentru problema apei calde și a energiei termice din ultima perioadă.

Potrivit edilului-șef al Capitalei, bani se vor fi alocați pentru intervențiile la avarii. „E vorba de bani care vin la primărie, primăria îi dă la Termoenergetica, fostul Radet. Termoenergetica are deja contracte cu operatori privați exact pentru mentenanța rețelei de transport a agentului termic și banii aceştia vor fi folosiți pentru a interveni mai repede la avarii”, a spus Nicușor Dan.

Fondul, suplimentat din economile ministerelor

Pe lângă sumele pentru alimentare cu energie termică, ministrul Florin Cîțu a trecut în revistă și alte destinații pentru care s-a decis realocarea resurselor din Fondul de rezervă:

  • achiziționarea medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor cu infecție COVID, precum și pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova – 45,4 milioane de lei
  • finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului;
  • susținerea activității aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri pe an, pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID: Cluj, Iași, Sibiu, Dolj Bacău – 20,7 milioane de lei
  • finanțarea cheltuielilor de furnizare până la sfârșitul anului 2020 pentru unitățile administrativ-teritoriale
  • Ministerul Apărării Naționale – plată termen legal a obligațiilor contractuale – 400 milioane de lei
  • Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor şi CNAIR – pregătirea infrastructurii pentru sezonul de iarnă – 200 milioane de lei

„Toate aceste sume au fost alocate din Fondul de rezervă. Fondul de rezervă a fost suplimentat cu economii din toate ministerele în execuția bugetară. Acești bani au fost alocați mai departe”, a precizat Cîțu.

Potrivit informării MLPDA, suma alocată de Guvern unor unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale este de peste 876 de milioane de lei. Banii au ca destinație finanțarea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului 2020, precum și pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020.

Pentru plata cheltuielilor de funcționare s-au alocat peste 717 milioane de lei, destinare unui număr de 2.203 unități administrativ teritoriale din teritoriu, plus Sectorului 6 al Capitalei.

Pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020, s-au alocat puțin peste 159 de milioane de lei, pentru 35 de județe.

Ce spune Legea finanțelor

Conform Legii finanțelor publice, fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.

„Cadrul legal oferit de Legea nr. 500/2002 precizează însă doar generic tipul de alocări permise din fondul de rezervă (respectiv pentru situații „neprevăzute sau urgente”), fără a stabili explicit categoriile de cheltuieli care pot fi angajate din fondul de rezervă sau cuantumul sumelor alocate, ceea ce oferă spațiu pentru alocări discreționare și netransparente. În acest sens, Consiliul Fiscal reiterează solicitarea privind clarificarea din punct de vedere legislativ a destinațiilor alocărilor permise din fondul de rezervă bugetară și a modului de utilizare, precum și asigurarea unui grad înalt de transparență și control public a acestuia”, atragea atenția Consiliul Fiscal, în raportul anual pe 2019, dat publicității în luna iunie a acestul an.

Conform raportului CF, deteriorarea utilizării fondului de rezervă apare atât din perspectiva totalului cheltuielilor angajate, cât și din cea a numărului hotărârilor de Guvern adoptate în vederea alocării unor sume din acest fond.

Astfel, în anul 2019, au fost alocate din fondul de rezervă bugetară aproximativ 5,2 mld. lei (1,4% din cheltuielile totale), din care aproximativ 4,3 mld. lei către administrația centrală și 0,9 mld. lei către cea locală. Comparativ cu anul precedent, alocările din fondul de rezervă au crescut cu aproximativ 2,5 mld. lei, practic s-au dublat, ca urmare a majorării transferurilor către administrația centrală cu 2,8 mld. lei, în timp ce sumele redirecționate către autoritățile locale au fost mai mici cu aproximativ 0,3 mld. lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?