Arestații preventiv din Prahova sunt hrăniți din mâncarea elevilor Şcolii de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr”. Referitor la acest lucru, deținuții au povestit, cu ocazia unei inspecții organizate, recent, de reprezentanții Avocatului Poporului, că sunt încântați de hrana pe care o primesc de la viitorii polițiști, care este „multă și bună”.
În contextul pandemiei de COVID-19, autoritățile au monitorizat cu atenție situația din penitenciare și aresturi, pentru a preveni o eventuală explozie a bolii în aceste spații închise.
Ca urmare, Avocatul Poporului a trimis, în inspecție, o echipă de specialiști pentru a evalua situația din centrele de arest preventiv ale Poliției Române.
Împreună cu reprezentanți ai societății civile, aceștia au evaluat condițiile de cazare, igienă, asistență medicală și psihologică dar și calitatea hranei oferite persoanelor arestate.
În cazul multor aresturi din țară, deținuții au reclamat, în general, calitatea mâncării și au povestit că, de când au fost încarcerați, au făcut boli digestive sau au slăbit galopant.
Nu același lucru au spus, însă, arestații de Prahova, care, dacă au deplâns lipsa apei calde, faptul că pereții nu sunt zugrăviți sau lumina slabă, au lăudat mâncarea și au menționat că porțiile sunt mari, iar preparatele sunt foarte gustoase.
În raportul întocmit de Avocatul Poporului se arată că, la Centrul de Reţinere şî Arestare Preventivă Prabova mâncarea este distribuită conform programuli de către personalul civil angajat, ajutat de o parte dintre polițiștii operativi, toți cu analizele medicale la zi. Arestații primesc mâncarea în camere, iar meniul este afișat în fiecare celulă.
Conform sursei citate, cazanele cu mâncare pentru arestați sunt trimise, zilnic, de la bucătăria Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, asftel că arestații consumă exact aceeași hrană ca și viitorii polițiști.
„Din interviurile cu persoanele private de libertate a rezultat că acestea erau mulţurnite de caIitatea şi
cantitatea branei primite. Existau prelevate probe alimentare în recipiente închise, păstrate timp de
48 de ore într-un frigider separat, dotat cu termornetraî şi graficul de temperatură, conform
prevederilor legale deigienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor” se mai arată în raportul întocmit de avocatul poporului.