Diana, eleva eroină de la Sala Dalles. A murit la doar 17 ani, ciuruită de gloanțele care au nimerit-o în cap (EXCLUSIV)

Diana, eleva eroină de la Sala Dalles. A murit la doar 17 ani, ciuruită de gloanțele care au nimerit-o în cap (EXCLUSIV)
Diana, eleva eroină de la Sala Dalles. A murit la doar 17 ani, ciuruită de gloanțele care au nimerit-o în cap (EXCLUSIV)
Publicat: 21/12/2020, 19:00
Actualizat: 22/12/2020, 17:53

Manifestațiile începute la Timișoara, în 15 decembrie 1989, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat Lazllo Tokes, și-au găsit ecoul la București în 21 decembrie.Tinerii se adunau în grupuri pe străzi, în zonele Universităţii, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, unde manifestau împotriva regimului comunist.

Adolescenta care a pierit printre gloanțe

În după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, după ce mitingul organizat de Ceauşeascu a fost spart, vuietul Revoluţiei s-a mutat în Bucureşti.

Printre ei se afla și o tânără de 17 ani. O ultimă fotografie o înfățișează pe tânăra Diana Alexandra Donea, adolescenta care ieșise să strige pentru setea de libertate: părul negru plin de bucle, ochii negri, sprâncene arcuite, nasul mic și cercei creole.

Foto: Diana Alexandra Donea. Piesă parte din Exponatul lunii decembrie de la Muzeul Național de Istorie a României, donată în anul 1990 de către Antoaneta Donea, mama Dianei Donea

Camionul care transporta soldaţi a intrat în mulţime

Adolescenta era elevă la liceul de Matematică- Fizică „Nicolae Bălcescu” din București, astăzi Colegiul Național Sfântul Sava. Împreună cu câțiva colegi, Diana aflase de evenimentele de la Timișoara de la televizor și a ieșit în stradă.

Tânăra ajunsese în centrul Bucureștiului undeva în jurul orei 17.00. Era în fața Sălii Dalles, atunci când un număr de 13 tineri au fost împușcați sau striviți. Un glonț a nimerit-o în cap și a murit pe loc. Diana a fost printre primele victime de la București. Părinții nu au știut nimic despre ea până pe 25 decembrie, atunci când au mers să o recunoască la morgă.

Mama Dianei, Antoaneta Donea, a donat patrimoniului Muzeului Național de Istorie a României câteva obiecte care i-au aparținut fiicei sale: bucata de pânză pe care elevii o purtau cusută pe uniformă cu numele liceului și numărul fiecăruia, carnetul de note, două fotografii și teza la limba română din trimestrul unul (septembrie-decembrie 1989) nota cu zece.

Cristina Păiușan Nuica, cercetător la Muzeul Național de Istorie a României, este cea care ne-a povestit tragica istorie a celei ce a fost Diana Donea, erou-martir al Revoluției din 1989. Urmașii eroilor Revoluției Române pot dona fotografii muzeului obiecte ale acestora pentru a le păstra vie memoria.

Foto: Carnetul de note al Dianei. Piesă parte din Exponatul lunii decembrie de la Muzeul Național de Istorie a României, donată în anul 1990 de către Antoaneta Donea, mama Dianei Donea

Sunt mai mulți adolescenți ai Revoluției care au sfârșit tragic. Noi îi rugăm pe toți cei care i-au cunoscut să ne doneze un obiect personal, o fotografie. După 31 de la moartea Dianei Donei, povestea ei a fost prezentată cu ajutorul acelei donații. Muzeul Național de Istorie va promova astfel de evenimente prin licee, pentru ca tinerii să asculte povești vii, astfel încât istoria să fie mai aproape de ei. Diana este un erou la fel ca ceilalți care și-au dat viața, iar noi ne-am câștigat libertatea”, spune Cristina Păiușan, cercetător științific al MNIR pentru GÂNDUL.RO.

La 31 de ani de la Revoluția Română din 1989, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea microexpoziţiei „Diana, eroina de la Sala Dalles”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi este accesibil publicului începând din 17 decembrie 2020, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia