O nouă variantă a coronavirusului care se răspândește rapid în Marea Britanie are mutații care s-ar putea să însemna că și copiii sunt la fel de sensibili la infectarea cu acesta ca adulții – spre deosebire de tulpinile anterioare, au anunțat luni oamenii de știință.
Oamenii de știință din grupul consultativ pentru amenințarea virusului respirator nou și emergent (NERVTAG), care monitorizează noua variantă a virusului, au declarat că a devenit rapid tulpina dominantă din sudul Marii Britanii și că s-ar putea să devina astfel și la nivel național, transmite Reuters.
„Acum suntem destul de siguri că această variantă are un avantaj de transmitere față de alte variante de virus care se află în prezent în Marea Britanie”, a declarat Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente la Universitatea Oxford și președinte al NERVTAG.
„Există un indiciu că i-ar infecta mai mult pe copii (n.r comparativ cu tulpinile anterioare). Nu am stabilit niciun fel de cauzalitate în acest sens, dar o putem vedea în date. Va trebui să adunăm mai multe date pentru a vedea cum se comportă în viitor”, a susținut Neil Ferguson, profesor și epidemiolog al bolilor infecțioase la Imperial College din Londra și, de asemenea, membru al NERVTAG.
Apariția variantei mutate SARS-CoV-2, despre care oamenii de știință spun că este cu până la 70% mai transmisibilă decât tulpinile anterioare din Marea Britanie, le-a determinat pe unele țări să își închidă granițele cu Marea Britanie și iar zone mari ale țării au restricții severe în perioada Crăciunului.
Wendy Barclay, un alt profesor NERVTAG și specialist în virologie la Imperial College, a declarat că printre mutațiile din noua variantă se numără modificări ale modului în care intră în celulele umane, ceea ce poate însemna – „copiii sunt, probabil, la fel de sensibili la acest virus ca și adulții”.
„Prin urmare, având în vedere tiparele lor de interacțiune, ne așteptăm să vedem mai mulți copii infectați”, a declarat Wendy Barclay.