Raport ASF: Valoarea medie a contului de pensie pe Pilonul II se apropie de 10.000 lei. Pensiile private au ajuns la 7% din PIB

Raport ASF: Valoarea medie a contului de pensie pe Pilonul II se apropie de 10.000 lei. Pensiile private au ajuns la 7% din PIB
Publicat: 22/12/2020, 15:26

Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 73 miliarde lei, la 30 septembrie 2020. Este mai mult cu 18% față de septembrie 2019, relevă cele mai recente date comunicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut, la sfârșitul lunii septembrie 2020, a fost de aproape 7%, la 73 de miliarde lei, peste nivelul din decembrie 2019, când erau 65 miliarde lei.

Investițiile în instrumente cu venit fix reprezentau 74% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce un procent de 20% a fost investit în acțiuni. Diferența de 6% se regăsește în alte domenii, precum fonduri ce investesc în imobiliare sau în parteneriate de tip public – privat.

Aproape opt milioane de participanți la Pilonul II

La 30 septembrie 2020 erau înregistrați, în sistemul pensiilor administrate privat, 7,6 milioane de participanți, cu 3% mai mult față de perioada similară a anului 2019. Aceleași date arată că, în Pilonul II, valoarea medie a participației, la 30 septembrie 2020, a fost de circa 190 lei/participant (circa 40 euro).

Valoarea totală a activelor nete, înregistrată la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2020 de fondurile de pensii administrate privat, a fost de aproape 70 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 18% comparativ cu aceeași dată din 2019.

De asemenea, la finalul lunii septembrie 2020, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 9.225 lei, înregistrând o creștere de aproape 11% comparativ cu decembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost făcute plăți ale activului personal net către participanți însumând 124 milioane lei pentru aproape 9.000 de participanți și beneficiari.

La 30 septembrie 2020, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 68%, mai mult cu 6,5 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Contul pe Pilonul III este puțin peste jumătate din contul pe Pilonul II

Valoarea medie a unui cont al participanților la sistemul pensiilor facultative era, la finalul trimestrului trei din 2020, de 5.235 lei, cu 7% mai mare decât în septembrie 2019, și 57% din valoarea unui cont mediu din fondurile Pilonului II.

Conform raportului ASF, valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 septembrie 2020 de fondurile de pensii facultative, a fost de 2,7 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 13% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

La sfârșitul lunii septembrie 2020 erau înregistrați în sistemul pensiilor facultative 521.000 de participanți, cu 6% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2019.

La nivelul Pilonului III, contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2020, a fost de 140 lei/participant, valoare egală cu cea înregistrată în luna septembrie 2019.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost făcute plăți ale activului personal net către 6.362 de participanți și beneficiari însumând aproximativ 57 milioane lei.

La finalul lunii septembrie 2020, titlurile de stat și acțiunile au rămas principalele instrumente financiare în care au investit fondurile de pensii facultative. Investițiile fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat au reprezentat 64% la 30 septembrie 2020, în creștere cu 7,13 puncte procentuale comparativ cu finalul anului 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor