Alina Vintilă este asistent la un spital din Western Trust, Irlanda de Nord, si o româncă vaccinată împotriva COVID-19, o decizie luată pentru a-și proteja copilul, dar și pe sine însăși împotriva unei posibile infectări.
„Este o campanie în desfășurare la spitalul la care lucrez, la nivelul Angliei și al Regatului Unit se întâmplă lucrul ăsta, și am ales eu să fiu printre cei care se vaccinează. Am sunat, pentru că există un call center special pentru asta, și m-au programat imediat, a doua zi”, povestește tânăra.
Alina Vintilă a povestit pentru Antena 3 că motivul pentru care a ales să se vaccineze cât mai repede a fost că intră foarte des în contact cu bolnavii Covid-19.
„Da, sunt bolnavi COVID și da, intru în contact cu ei. Am și bolnavi COVID în secția în care lucrez”.
Alina Vintilă a declarat că medicii din Marea Britanie sunt mai deschiși la ideea vaccinării, comparativ cu asistentele medicale.
„Majoritatea medicilor au vrut să se vaccineze, asistentele medicale sunt puțin mai reticente din ce am observat”.
Fiind asistentă medicală, Alina Vintilă a făcut precizări cu privire la metoda vaccinării anti-Covid, subliniind că a fost făcut ”cu încetinitorul” si că a trebuit să aștepte pentru a fi observabile posibile reacții adverse.
„Cred că la mine l-au făcut cu un ac bont. A durut.. poate că și metoda de vaccinare a fost cu încetinitorul, nu știu ce să spun. Eu când fac un vaccin îl fac repede. Dar domnișoara asistentă care mi-a făcut mie vaccinul a mers cu încetinitorul, iar după 15 minute am fost liberă să plec, pentru că nu am avut niciun efect advers. Și nici colegii mei care erau acolo”, spune asistenta.
Aceasta mai susține că, după vaccin, se așteaptă la ”efecte adverse precum durere locală și temperatură”.
Alina Vintilă va primi a doua doză în prima jumătate a lunii ianuarie.
Prima doză de vaccin a fost administrată oficial începând cu 8 decembrie. Destinatarul a fost Margaret „Maggie” Keenan, în vârstă de 90 de ani, căreia i s-a făcut administrat vaccinul de către asistenta May Parsons din orașul Coventry, Anglia.
Peste 130.000 de persoane au fost vaccinate în prima săptămână a programului de vaccinare din Marea Britanie. Ministrul Nadhim Zahawi, care se ocupă de lansarea vaccinurilor, a trimis pe Twitter 137.897 de persoane cărora li s-au administrat primele doze din jabul Pfizer / BioNTech în perioada 8-15 decembrie.