PROGRAM DE GUVERNARE/ AGRICULTURĂ: Reabilitarea sistemului de irigații, Agri – Invest, stimularea tinerilor fermieri și subvenții pentru retragerea agricultorilor în vârstă

PROGRAM DE GUVERNARE/ AGRICULTURĂ: Reabilitarea sistemului de irigații, Agri – Invest, stimularea tinerilor fermieri și subvenții pentru retragerea agricultorilor în vârstă
Publicat: 23/12/2020, 16:08
Actualizat: 23/12/2020, 17:13

Dublarea randamentului staţiilor de pompare din sistemele de irigații, un program după modelul IMM Invest, motivarea tinerilor până în 40 de ani să se orienteze către agricultură și promovarea produselor locale românești sunt câteva dintre principalele măsuri prevăzute de programul de guvernare al Coaliției PNL, Alianța USR – PLUS și UDMR.

„Producătorii mici și mijlocii trebuie susţinuţi pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale și regionale. Reformarea exploataţiilor agricole, absorbţia fondurilor europene și simplificarea administrativă constituie tot atâtea direcţii clare în care România trebuie să facă pași hotărâţi și ireversibili”, susține documentul.

Demararea Programului Agri-Invest

Programul de guvernare își asumă începerea unui nou program, intitulat Agri-Invest: va fi unul similar cu IMM Invest, dar dedicat în exclusivitate sectorului agricol. Noul program presupune garanții la împrumuturi cu dobândă garantată 100%, subvenționarea dobânzilor; perioada de rambursare a creditului până la 10 ani.

Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, în vederea dezvoltării de: silozuri, depozite de legume-fructe (pentru cooperative), retehnologizarea industriei alimentare, achiziție de teren agricol.

Irigații: Dublarea randamentului staţiilor de pompare

Programul de guvernare anunță creșterea suprafețelor amenajate pentru irigații, cu prioritate în zone afectate de secetă, precum și creșterea eficienței utilizării apei în activitatea de irigații.

Rezultatele preconizate sunt mărirea randamentul stațiilor de pompare de la 40% la 80%, reducerea pierderilor de apă din canale de la 60% la 28%, reducerea tarifului/1.000 m3 apă pompată, facilitarea accesului direct al fermierilor la apa pentru irigații, creșterea numărului de echipamente utilizate pentru distribuirea apei pentru irigații, creșterea suprafeței irigate deservită de infrastructura de irigații.

Dezvoltarea piețelor locale

Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare și a piețelor locale se poate realiza în special în sectorul fermelor mici /familiale și deschide premisa de cooperare la nivel de comunitate. Este nevoie de sprijin pentru a facilita accesul fermierilor şi grupurilor de fermieri pe piață și de a intra și opera pe aceste piețe la standardele cerute, inclusiv sub aspectele privind siguranța alimentară.

Principala măsură vizată este susținerea cooperării între producători și actorii locali (consilii locale, școli, agenți economici) în vederea dezvoltării piețelor locale și comercializării directe a producției către partenerii locali, astfel încât să se faciliteze crearea lanțurilor de desfacere.

Promovarea produselor locale românești

În România există un potențial încă nevalorificat, de recunoaștere și promovare a produselor locale și de includere a acestora în schemele de calitate naționale și UE.

Programul de guvernare anunță crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești; finanțarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de înființare și funcționare și lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs); elaborarea și implementarea unei strategii de informare a consumatorilor cu privire la produsele agroalimentare românești înregistrate în scheme de calitate naționale și europene; crearea unor standarde de calitate specifice unei certificări speciale pentru produse care să fie fabricate aproape exclusiv cu materii prime românești și procesate în uzine din România (salam cu carne de porc născut, crescut, sacrificat și procesat în România).

Scopul acestei certificări este să creeze o cerere de materii prime românești, care să dezvolte zootehnia și consolideze o piață, la preț mai bun, pentru cerealele românești.

520 de milioane euro pentru tinerii fermieri

Sectorul agricol se confruntă cu un grad ridicat de îmbătrânire în rândul proprietarilor și managerilor de ferme. Pentru a rezolva problema vor exista programe de instalare a tinerilor fermieri, cu sprijin financiar prin FEADR, cu alocarea sumei de 520 milioane euro.

Altă măsură vizează sprijinirea angajatorilor din sectoarele agricultură și industria alimentară constând în plata pe o perioadă de maximum 18 luni 75% din salariu pentru angajatorii care încadrează în muncă șomeri cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani.

Un program de 200 de milioane de euro din Fondul Social European va asigura o schemă de subvenție europeană care să încurajeze retragerea agricultorilor în vârstă, proprietari pe suprafețe mici de teren. Astfel, vor putea încasa subvenția chiar dacă vând sau arendează terenul, pe perioada exercițiului financiar european în curs.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații