Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”

Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”
Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR: ”Depolitizare nu înseamnă semi-politizare. Audierile în Comisia Juridică au fost o simplă mascaradă!”
Publicat: 23/12/2020, 21:04
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

Simona-Maya Teodoroiu – fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR), dar și fost secretar de stat în Ministerul Justiției – a postat în mediul online un text-concluzie după audierile care au avut loc, astăzi, la Comisia Juridică.

În fața comisiei s-a prezentat Stelian Ion, ministrul propus de alianța USR PLUS pentru portofoliul Justiției, iar Simona-Maya Teodoroiu precizează că, înainte de toate, l-a întrebat pe omul politic ce înțelege prin ”depolitizare”, cu atât mai mult cu cât acesta dorește să mențină tocmai ”puterea de a propune procurorii cu funcții de conducere la vârful parchetelor”.

”Programul de guvernare al “noului CDR” vorbește despre “depolitizarea” numirilor la vârful parchetelor din Romania. O intenție lăudabilă. La audierile din Comisia Juridica, astăzi, l-am întrebat pe dl. Stelian Ion, în calitatea de om politic, într-un guvern politic, ce înțelege prin “depolitizare”, câtă vreme propune își păstreze, ministru al Justiției, puterea de a propune procurorii cu funcții de conducere la vârful parchetelor. După insistente, am primit în final un răspuns în care se referea la “avizul conform” al CSM pentru aceste numiri”, precizează Simona-Maya Teodoroiu în mediul online.

”Avizul conform dă CSM-ului un anume drept de veto pe numiri, dar nu elimină rolul ministrului, care rămâne esențial în nominalizarea respectivilor procurori”

Simona-Maya Teodoroiu

”Mai mult, poate genera “negocieri” netransparente, departe de ochii opiniei publice și ai magistraților, intre ministrul justiției – om politic și CSM – garant al independentei justiției, pentru a se obține în final acest aviz conform, pentru care, desigur, este nevoie fie schimbate întâi legile justiției! Pentru a câta oară??!!…”, se întreabă fostul judecător CCR pe pagina sa de socializare.

Simona-Maya Teodoroiu: ”Aceste măsuri trebuie se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”

Simona-Maya Teodoroiu consideră că vor apărea ”blocaje în procedura de numire”, cu atât mai mult atunci când ministrul Justiției și Consiliul Suprem al Magistraturii – Secția de procurori – nu se vor pune de acord în ceea ce privește numirile.

Există ”strategii”, firește, doar că ele sunt ”pe hârtie”, iar simplele declarații politice nu pot înlocui măsurile concrete. Însă aceste măsuri trebuie să se ” se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice”.

”Mai mult, sunt evidente blocajele care vor apărea în procedura de numire, dacă ministrul și CSM (bănuiesc se refera la Secția de procurori) nu cad de acord pe numiri. Observând “strategiile” (anticorupție, de dezvoltare a sistemului judiciar etc.) rămân doar simple cuvinte pe o hârtie, daca nu știm ce se dorește de fapt, l-am întrebat care sunt primele trei masuri concrete (cu termene precise) pe care le are în vedere pentru “dezvoltarea justiției romane”.

Întrucât “audierile” au durat circa 15 minute, fiind doar o simpla mascarada, nu am mai avut ocazia îl întreb pe ministrul propus al justiției cum înțelege dezvolte într-un an (termenul propus de domnia ) medierea și metodele alternative de soluționare a conflictelor, câtă vreme exista decizii ale Curții Constituționale care îi limitează destul de clar inițiativele în domeniu”, mai scrie Simona-Maya Teodoroiu.

Nu am mai reușit îl întreb nici care sunt datele concrete/studiile de impact în baza cărora propune desființarea unei secții din parchet – SIIJ și înființarea alteia noi – dedicată infracțiunilor de mediu. Pentru toate aceste măsuri trebuie se întemeieze pe date și analize concrete, riguroase și făcute publice, nu doar pe declarații politice

Simona-Maya Teodoroiu

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Medic de la Spitalul Fundeni, amenințări cu pistolul în trafic
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Ce presimțire a avut Emily Burghelea înainte de accident: ”Mi-am imaginat un înger alb”
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×