Care sunt elementele de diferențiere ale fiecărui vaccin anti-COVID-19

Care sunt elementele de diferențiere ale fiecărui vaccin anti-COVID-19
Vești îngrijorătoare de la autorități! Peste 1% din populaţia mondială s-a infectat cu SARS-CoV-2 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 24/12/2020, 17:22
Actualizat: 06/04/2021, 15:15

Companiile farmaceutice lucrează la sute de vaccinuri anticoronavirus, dintre care două au primit deja, în regim de urgenţă, aprobare de utilizare completă, informează cotidianul Financial Times, publicând o listă care conține specificităţile principalelor vaccinuri.

Lupta împotriva COVID-19

De când au fost depistate primele cazuri de coronavirus, la începutul anului, companiile farmaceutice s-au mobilizat la o viteză fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficient în scopul opririi răspândirii Covid-19.

În total, sunt acum peste 300 de proiecte pentru dezvoltarea de vaccinuri, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), utilizând o serie de tehnici pentru activarea anticorpilor şi a celulelor de contracarare a virusului.

În prezent, sunt testate privind siguranţa şi dozajul 44 de vaccinuri, 19 se află în teste de siguranţă, 18 în testare pe grupuri mari, cinci sunt aprobate pentru utilizarea în etapa iniţială şi în mod limitat, iar două vaccinuri au primit aprobare în regim de urgenţă pentru utilizarea completă.

BioNTech/Pfizer

Vaccinul produs de compania germană BioNTech şi de grupul farmaceutic american Pfizer are o eficienţă de 95% şi utilizează tehnologie de tip mARN. A fost primul vaccin care a primit aprobare în Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Uniunea Europeană şi în numeroase ţări.

Vaccinul este utilizat prin administrarea a două doze.

În 2021, ar urma să fie produse 1,3 miliarde de doze ale acestui vaccin. Producţia se realizează în oraşele germane Mainz, Idar-Oberstein şi Marburg, în oraşul belgian Puurs şi în Kalamazoo, statul american Michigan.

Vaccinul va fi distribuit în Uniunea Europeană, Marea Britanie, SUA şi Japonia. BioNTech va furniza 100 de milioane de doze Chinei, în cadrul parteneriatului cu grupul Fosun Pharma.

Condiţii de stocare: Vaccinul poate fi transportat la temperaturi de minus 75 de grade Celsius. Are o valabilitate de cinci zile în condiţii de stocare la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius.

Moderna

Şi compania americană Moderna utilizează tehnologia de tip mARN, iar acesta este a doilea vaccin anti-Covid-19 aprobat în Statele Unite. Vaccinul are o eficienţă de 94,1%, iar compania Moderna, cu sediul în Boston, a anunţat că va furniza 200 de milioane de doze în SUA, de două ori mai multe decât Pfizer/BioNTech.

Vaccinul ar urma să fie aprobat şi în Uniunea Europeană în ianuarie.

Ar urma să fie produse între 500 de milioane şi un miliard de doze în 2021, unităţile de producţie fiind în SUA, Elveţia şi Spania. Vaccinul va fi distribuit în majoritatea ţărilor dezvoltate.

Condiţii de stocare: Vaccinul Moderna trebuie transportat la minus 20 de grade Celsius. Are o valabilitate de 30 de zile dacă este stocat la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

AstraZeneca / Universitatea Oxford

Vaccinul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca şi de cercetătorii Universităţii Oxford a generat controverse după anunţul că eficienţa variază între 62% şi 90% în funcţie de dozaj. Eficienţa medie este de 70%.

Vaccinul funcţionează prin tehnologie anti-adenovirus, fiind administrat în două doze. Rezultatele preliminare ale testelor sunt analizate în Marea Britanie, dar rezultatele etapei a treia nu au fost furnizate. Vaccinul nu este aprobat deocamdată.

Dacă va fi aprobat, ar urma să fie produse trei miliarde de doze în 2021, iar unităţile de producţie vor fi în Marea Britanie, India şi Brazilia.

Condiţii de stocare: Vaccinul trebuie menţinut la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, iar valabilitatea nu expiră.

Johnson & Johnson

Vaccinul dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson este în etapa a treia de testare în SUA, iar rezultatele preliminare sunt aşteptate în ianuarie. Este vorba de un vaccin cu tehnologie anti-adenovirus.

Solicitarea de aprobare ar urma să fie depusă în februarie, dacă rezultatele testelor vor fi pozitive. Ar urma să fie produse un miliard de doze în 2021, în unităţi din SUA, Europa, Asia şi Africa.

Condiţii de stocare: Poate fi transportat şi stocat timp de trei luni la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius. Valabilitatea este de doi ani la temperaturi sub minus 20 de grade Celsius.

Novavax

Compania americană Novavax a lansat în septembrie etapa a treia a testării vaccinului, iar rezultatele sunt aşteptate la începutul anului viitor.

Vaccinul utilizează tehnologia recombinării „proteinelor cu ţepi” (proteine de tip S) şi ar fi administrat în două doze.

Ar urma să fie produse între un miliard şi două miliarde de doze în 2021, în SUA, Cehia, Spania, Suedia, Danemarca şi Coreea de Sud.

Condiţii de stocare: Vaccinul va putea fi transportat şi depozitat la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

Medicago/GSK

Medicago, o companie farmaceutică deţinută parţial de marca de ţigări Philip Morris, lucrează la un vaccin care utilizează particule asemănătoare cu cele ale virusului, neinfecţioase, crescute în plante. Compania s-a asociat cu GSK pentru un vaccin menit să stimuleze reacţiile sistemului imunitar.

Vaccinul utilizează tehnologia recombinării proteinelor de tip S, iar rezultatele preliminare ale testelor clinice sunt aşteptate în primul trimestru din 2021.

Condiţii de stocare: Vaccinul ar urma să aibă o valabilitate de 12 luni la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

CureVac

Cea mai veche dintre principalele trei companii care dezvoltă vaccinuri de tip mARN, CureVac (Germania/SUA), este în urma BioNTech şi Moderna în privinţa testelor clinice la scară largă. Însă vaccinul CureVac are câteva avantaje: este stabil timp de trei luni la temperaturi de refrigerare normale, iar dozajul este mai mic decât în cazul companiilor rivale.

Vaccinul ar urma să fie distribuit în primul rând în Uniunea Europeană.

Condiţii de stocare: Vaccinul are valabilitate de trei luni dacă este păstrat la 5 grade Celsius şi de 24 de ore la temperatura normală a camerei.

Gamaleya

Rusia a surprins întreaga lume în august, când a aprobat un vaccin dezvoltat de Institutul public Gamaleya, permiţând utilizarea publică limitată înainte de începerea etapei a treia a testelor clinice.

Vaccinul funcţionează prin reacţie anti-adenovirus, iar eficienţa este de 95%.

Etapa a treia a testelor clinice este în curs, dar preşedintele Vladimir Putin a ordonat începerea vaccinării personalului medical şi didactic.

Rusia a primit comenzi preliminare de 1,2 miliarde de doze şi anticipează comenzi de 2,4 miliarde de doze. Vaccinul este distribuit în Rusia, în foste state sovietice, în India, Emiratele Arabe Unite, Ungaria, Arabia Saudită şi ţări din America Latină.

Condiţii de stocare: În forma dehidratată, vaccinul poate fi stocat la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius. În forma lichidă, trebuie ţinut la minus 20 de grade Celsius. Poate fi stocat şase luni la aceste temperaturi.

CanSino

Grupul CanSino, cu sediul în provincia semiautonomă chineză Hong Kong, efectuează teste clinice în Mexic, Pakistan şi Rusia pentru un vaccin cu reacţie anti-adenovirus.

Vaccinul a fost aprobat pentru uz limitat în China în iunie, dar etapa a treia a testelor clinice continuă. Ar urma să fie produse 300 de milioane de doze în 2021.

Condiţii de stocare: Vaccinul poate fi ţinut la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

Sinopharm I şi Sinopharm II (China)

Grupul Naţional Biotehnologic din China (Sinopharm) dezvoltă două vaccinuri. Primul este produs în colaborare cu Institutul pentru Produse Biologice din Wuhan, iar al doilea împreună cu Institutul pentru Produse Biologice din Beijing.

Ambele vaccinuri au fost distribuite deja în China pentru uz limitat, dar testele clinice continuă. Aproximativ un milion de persoane au fost deja vaccinate.

Vaccinurile funcţionează prin inactivarea virusului şi sunt necesare două doze.

China urmează să producă peste un miliard de doze, iar vaccinurile ar urma să fie distribuite şi în ţări din sud-estul Asiei, din zona Golfului Persic, din Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină.

Condiţii de stocare: Temparaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

SinoVac

Compania chineză SinoVac a lansat etapa a treia a testelor clinice. Vaccinul este deja aprobat pentru utilizare limitată.

Vaccinul funcţionează prin inactivarea virusului şi poate fi stocat la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

ZFSW (China)

Compania Anhui Zhifei Longcom şi Academia chineză a Ştiinţelor Medicale au lansat în decembrie etapa a treia a testelor clinice pentru vaccinul ZFSW, care va funcţiona prin recombinarea proteinelor de tip S.

China ar urma să producă 300 de milioane de doze anual. Condiţiile de stocare nu au fost anunţate.

Bharat Biotech (India)

Vaccinul Bharat Biotech a fost dezvoltat în colaborare cu specialiştii Consiliului indian de Cercetare Medicală şi cu Institutul Naţional de Virologie din India.

În prezent, în India se desfăşoară etapa a treia a testelor clinice. Vaccinul va funcţiona prin inactivarea virusului.

În 2021, ar urma să fie produse 300 de milioane de doze, în unităţi din India. Vaccinul va putea fi păstrat la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații