Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Neamţ, a decedat în urma cotnractării virusului SARS-CoV-2.
În luna decembrie, trei medici din județul Neamț au pierdut lupta cu noul COVID-19, respectiv medicul de familie Mihaela Puiu, chirurgul Iosif Koszeghi și Mihaela Covrig, informează adevarul.ro.
Medicul Mihaela Covrig, în vârstă de 63 de ani, era preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ și activa şi în cadrul Colegiului Medicilor. Acesta a fost diagnosticată cu noul COVID-19 în urma unui test efectuat în cursul săptămânii trecute.
Inițial, medicul a fost internat la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, însă ulterior a fost transferat la o clinică din Iași. totuși, starea de sănătate i s-a agravat și a decedat în cursul dimineții de 28 decembrie.
„Avea şi alte probleme de sănătate, dar era sub tratament. Pe 27 decembrie, a fost intubată şi astăzi (28 decembriie – n. red.) a murit. Este al treilea coleg cu COVID pe care-l pierdem într-o lună, trebuie să ne vaccinăm”, a declarat, pentru mesagerulneamt.ro, Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al Spitalului Judeţean Neamţ.
În calitate de preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie, Mihaela Covrig critica vehement legislația și măsurile care se lua în domeniul medicii primare, aceasta fiind de părere că multe decizii ale autorităților îngreunau foarte mult munca medicilor de familie, mai ales din cauza „hârțogăraiei”.
De asemenea, aceasta și-a exprimat părerea și cu privire la înfiinţarea centrelor de permanenţă în medul urban, în fapt un parteneriat între administraţiile locale, direcţiile de sănătate şi mediul privat cu scopul de a degreva unităţile de primire a urgenţelor din spitale de avalanşa de solicitări, despre care susinea că nu s-a dovedit a fi o măsură viabilă, ci mai degrabă „o afacere”.
„Înfiintarea centrelor de permanentă a fost o iniţiativă foarte bună şi utilă, dar deja s-a ajuns la cu totul altceva. Părerea mea este că aceste centre îşi dovedesc utilitatea strict în mediul rural, sau în localităţile unde nu există alte structuri medicale. Acolo bolnavii chiar pot primi consultaţii, tratamente şi nu mai ajung la spitale. Din păcate, în oraşe, la Piatra Neamt de exemplu, s-a ajuns să avem mulţime de centre, la câteva sute de metri unele de altele şi nu facem decât să consultăm câte un beţiv, ori facem injecţii. Cred că aceste centre au devenit o afacere şi reprezintă un debuşeu pentru a intra în sistemul de medicină primară prin eludarea unor legi”, declara medicul Mihaela Covrig.