Statul român a împrumutat o sumă-record de pe piața externă în 2020. Cât a luat de la bănci pe plan intern?

Statul român a împrumutat o sumă-record de pe piața externă în 2020. Cât a luat de la bănci pe plan intern?
România a împrumutat în 2020 în total 11,6 miliarde de euro de pe piața externă / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/12/2020, 09:31

România a împrumutat în 2020 11,6 miliarde de euro de pe piața externă, o sumă-record ce reprezintă dublu faţă de programul de la începutul anului. Împrumuturile statului de la băncile de pe piaţa internă, în euro, s-au apropiat de 2,3 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în total suma-record de 11,6 miliarde de euro, echivalent, de pe pieţele externe în 2020 – respectiv 8,8 miliarde de euro şi 3,3 miliarde de dolari – aproape dublu faţă de nivelul programat la începutul anului, iar de pe piaţa internă Trezoreria Statului a mai împrumutat în euro de la bănci aproape 2,3 miliarde de euro. România depinde de capitalurile străine atât pentru rostogolirea datoriei externe, cât şi pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Conform datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor, la sfârșitul lunii noiembrie 2020, deficitul bugetar a urcat la 8% din PIB, în creștere cu un punct procentual față de luna precedentă. Datele se înscriu în continuare în prognoza de 9,1% făcută în urmă cu o lună de fostul ministru al Finanțelor, actualul prim ministru Florin Cîțu.

Patru ieșiri pe piețele externe

La începutul lui 2020, înainte de apariția pandemiei de COVID-19, Ministerul Finanţelor anunţa că vrea să împrumute prin euroobligaţiuni aproximativ 6 miliarde de euro în acest an.

În ianuarie, la prima emisiune de eurobonduri din 2020, Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro. Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,4 miliarde de euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% şi o dobândă de 2% pe an şi 1,6 miliarde de euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% şi o dobândă de 3,375% pe an. Cele mai mari achiziţii de titluri româneşti au fost făcute de investitorii din Marea Britanie, SUA şi Germania/Austria.

Cel mai recent, în 24 noiembrie, la a patra ieşire pe pieţele externe din 2020, Ministerul Finanţelor a împrumutat prin euroobligaţiuni de pe pieţele externe 2,5 miliarde de euro, atât cât a programat, din care 1,5 miliarde de euro pe maturitatea de 20 de ani şi 1 miliard de euro pe maturitatea de 9 ani.

Randamentul de 1,468% aferent tranşei de 9 ani este cel mai scăzut randament oferit vreodată de România pentru o emisiune denominată în euro, iar rata de dobândă a fost de 1,375% pe an. Pentru tranşa de 1,5 miliarde de euro pe 20 ani, randamentul a fost de 2,650%, iar rata de dobândă de 2,625% pe an, scrie Ziarul Financiar.

Aproape 2,3 miliarde de euro, de pe piața internă

De pe piaţa internă, Ministerul Finanţelor a împrumutat în 2020 aproape 2,3 miliarde de euro. La finalul lunii octombrie, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci suma record de aproape 1,65 miliarde euro. Potrivit Ziarului Financiar, aceasta este cea mai mare valoare la o singură emisiune de titluri în euro pe intern, care depăşeşte şi valoarea cumulată a tuturor împrumuturilor în euro de pe piaţa internă din întregul an 2019, de 1,59 miliarde de euro. Suma împrumutată de stat este mai mult decât dublă faţă de valoarea programată pentru această emisiune, de 700 miliarde de euro. Titlurile în euro sunt scadente în 2022.

Randamentul mediu de adjudecare a fost de 0,39% pe an, în condiţiile în care rata cuponului era de 0,45%. La finalul lunii august, statul împrumutase de la bănci 495,1 milioane de euro, după ce la începutul lunii martie a mai împrumutat 150 milioane de euro. Titlurile în euro lansate în acest an pe piaţa internă se adaugă la eurobondurile plasate pe pieţele internaţionale.

Prima licitaţie cu titluri de stat în euro a fost organizată de Ministerul Finanţelor în 2009. Cea mai mare sumă împrumutată de Finanţe în urma licitaţiilor cu titluri de stat în euro lansate pe piaţa internă, de 2,6 miliarde euro, a fost înregistrat tot în 2009, scrie Ziarul Financiar.

În 2019, România se împrumutase pentru prima dată în euro pe o maturitate de 30 de ani, după ce în 2014 lansa în premieră bonduri în dolari pe 30 de ani. În 2019, Ministerul Finanţelor a împrumutat o sumă de 5 miliarde euro de pe pieţele externe, iar de pe piaţa internă Trezoreria Statului a mai împrumutat în euro de la bănci peste 1,59 miliarde de euro.

Ministerul Finanţelor a decis în 2020 suplimentarea valorii programului de împrumuturi externe prin programul „Medium Term Notes“ (Programul MTN)- o facilitate neangajantă încheiată între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, şi un grup de instituţii financiare selectate- de la 31 miliarde de euro până la un plafon maxim de 41 miliarde de euro.

În cadrul Programului MTN pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe, în baza unei documentaţii contractuale standard, oferind emitentului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale, scrie Ziarul Financiar.Totodată, se asigură şi flexibilitate în structurarea parametrilor emisiunilor, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, potrivit Ministerului Finanţelor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer