Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu multă emoţie alături de relaţionarea cu rudele şi prietenii apropiaţi, dar şi cu cei pe care îi vedem o dată pe an sau mai rar. Anul acesta Revelionul ne găsește într-un an al incertitudinilor, cuprinși deseori de teamă și anxietatea. Psihologul Mihalea Săhlean a explicat la GÂNDUL LIVE despre cum să prevenim stările anxioase din preajma sărbătorilor și a oferit câteva sfaturi pentru a putea să ne bucurăm pe deplin de noul an.
Trebuie să ne dăm voie să fim creativi.Poate îți place să pictezi, să mergi la patinoar cu copilul sau prietenii. Trebuie să îți dai voie să fii mai ancorat în prezent, să trăiești sărbătorile. Există bucurie și într-un context mai particular. Trebuie să încetăm să contabilizăm ce nu am făcut și să înțelegem că nu am făcut respectivele lucruri pentru că am avut alte priorități. Să încercăm să fim mai empatici și să-i ajutăm pe cei pe care nu îi vizitează nimeni niciodată. Să încercăm să facem un bine nu numai de sărbători. Voluntariatul, spre exemplu, este ceva ce vine din suflet și îți face bine. Să fim mai optimiști atâta cât ne permite structura fiecăruia. Nu avem o rețetă de bine. Sunt oameni care se simt bine în familia tradițională, alții în singurătate. Dumnezeu arată cu toții un plan. Important este ca fiecare să-și găsească formula în care funcționează. Decât un fals familist, mai bine o persoană care se dedică altor cauze”, spune psihologul și psihoterapeutul Mihaela Săhlean.
În perioada sărbătorilor, mulţi dintre noi ne agităm în jurul listelor de cumpărături, încercăm să găsim cadoul perfect pentru cei dragi, iar toate aceste trăiri ajung să ne afecteze emoţional. Psihologul Diana Lupu a explicat la GÂNDUL LIVE provocările cu care ne confruntăm la masa de Crăciun, mai ales într-un an al incertitudinilor, și a oferit câteva sfaturi pentru a ne bucura pe deplin de sărbători alături de cei dragi.
„N-o să neg într-adevăr că e o provocare. Pe cât de frumos sună masa de Crăciun în familie, pe atât de mult ne apasă aceste butoane. Și poate ne reamintim de lucrurile care nu ne plac la părinții noștri. De lucrurile pe care ni le spun. Cred că cel mai important lucru este să ne spunem nouă că da, poate că ne este dor, ne este drag, ne face placere să ne așezăm la masă cu parinții noștri, cu familia noastră, însă vor fi și aceste momente care o să ne scoată puțin din sărite. Și să știm că nu sunt perfecți nici oamenii cu care stăm și poate că și noi la rândul nostru facem același lucru”, explică psihologul Diana Lupu