ICCJ a încheiat verificarea privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa” + Concluziile raportului

ICCJ a încheiat verificarea privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa” + Concluziile raportului
Publicat: 30/12/2020, 19:00
Actualizat: 30/12/2020, 20:40

După condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa” – Remus Truică (7 ani de închisoare), Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein (5 ani de închisoare), avocatul Robert Roșu (5 ani de închisoare), Prințul Paul al României (3 ani și 4 luni de închisoare) -, în spațiul public au apărut puncte de vedere critice la adresa modalității de repartizare aleatorie a dosarului.

GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, informații potrivit cărora avocații lui Robert Roșu au solicitat intervenția Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări asupra respectării prevederilor legale şi regulamentare în legătură cu acest dosar ”greu” în care au mai fost condamnați omul de afaceri Remus Truică și Prințul Paul al României, alături de doi cetățeni israelieni – Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein.

Prin ordinul nr.283/21.12.2020 al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție – judecător Corina-Alina Corbu – s-a dispus efectuarea de verificări privind respectarea dispozițiilor legale și regulamentare în ceea ce privește repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa”.

După încheierea respectivelor verificări, Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis un comunicat de presă, semnat chiar de judecătoarea Corina-Alina Corbu, prezentând concluziile verificărilor care au fost coordonate de unul dintre vicepreședinții ICCJ.

”Au fost supuse analizei aspectele invocate de către apărătorii unuia dintre părţile din dosar, transmise prin memoriul înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție sub nr.2081/28.12.2020. Verificările au fost efectuate sub coordonarea unuia dintre vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, rezultatele acestora fiind consemnate în referatul nr.279/30.12.2020, disponibil în formă integrală pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție, se menționează la începutul comunicatului de presă.

”Activitatea de judecată în dosarul nr.345/64/2016 s-a desfășurat la nivelul ICCJ cu respectarea principiului distribuirii aleatorii”

În urma verificărilor a rezultat că activitatea de judecată în dosarul nr.345/64/2016, având stadiul procesual apel, s-a desfășurat la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu respectarea principiului distribuirii aleatorii – se precizează în comunicatul de presă -, fiind evidențiate, punctual, constatările apărute în urma controlului.

  • Dosarul în cauză a fost primit de la Curtea de Apel Brașov, înregistrat la Registratura Generală a ÎCCJ la data de 24 decembrie 2019, ora 12.25, la Secţia Penală, în sistemul ECRIS la ora 14 și repartizat aleatoriu, în sistem informatic, în aceeași zi, la ora 15 împreună cu toate dosarele înregistrate la data respectivă.
  • La dosarul cauzei sunt ataşate dovezile de repartizare aleatorie la Completul 4, în acord cu hotărârea colegiului de conducere al ÎCCJ nr.221/2019.
  • În perioada de referință, toate cele nouă completuri de trei judecători ale Secției penale erau active pentru repartizare și erau configurate corespunzător parametrilor stabiliți prin hotărârile colegiului de
  • La data repartizării, niciunul dintre completurile de 3 judecători nu era blocat sau exclus de la repartizarea aleatorie.
  • Referitor la chestiunea numărului de părți, invocată în memoriul transmis, Compartimentul IT a simulat calculul complexității dosarului folosindu-se variantele cu 40, respectiv 26 de părți, rezultând că, în ambele variante, s-a obţinut acelaşi rezultat privind complexitatea dosarului, ca urmare a ponderii reduse a acestui criteriu în formula de calcul (automat) a complexității, neexistând astfel elemente care să conducă la influențarea criteriilor de repartizare aleatorie.

”În fine, în ceea ce privește auditarea externă a sistemului de repartizarea aleatorie a cauzelor, Înalta Curte de Casație și Justiție, ca orice altă instanță judecătorească, este doar utilizator al aplicației informatice ECRIS, dezvoltată și gestionată de către Ministerul Justiției, prin direcția sa de specialitate. Conform art.53 alin.(3) din Legea nr.304/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, auditarea externă a sistemului se realizează sub conducerea Ministerului Justiției”, se precizează la finalul comunicatului de presă transmis de ICCJ și semnat de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător Corina-Alina Corbu.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS