Un judecător din Senegal, care a anchetat presupuse fapte de corupție în sectorul petrolului și gazelor naturale, a clasat un dosar care a făcut vâlvă în această țară, deoarece i-a vizat pe fratele președintelui senegalez Macky Sall și gigantul British Petroleum (BP).
Dosarul este legat de atribuirea, în iunie 2012, a explorării și exploatării a două câmpuri petrolifere și gazeifere offshore către societatea Petro-Tim a omului de afaceri româno-australian Frank Timiș, asociată cu Petrosen, Societatea de Petrol a Senegalului, scrie G4Media.ro.
Macky Sall a devenit președintele acestei țări în aprilie 2012 și a confirmat decizia predecesorului său, Abdoulaye Wade, privind atribuiea contractului.
Ancheta a fost deschisă în urma unui reportaj BBC din iunie 2019. Jurnaliștii susțin că în 2014 compania lui Frank Timiș ar fi vărsat în secret o primă de 250.000 dolari către Agritrans, o societate controlată de Aliou Sall, fratele președintelui Macky Sall.
Tot potrivit BBC, participațiile grupului lui Timiș ar fi fost răscumpărate de BP în 2017 pentru suma de 250 milioane de dolari, plus redevențe de 10 miliarde de dolari pe 40 de ani, deturnând astfel veniturile statului Senegal.
Potrivit deciziei judecătorului, publicată de ziarul local Liberation, nu a fost dovedit că acei bani au fost vărsați pentru a corupe o persoană și anchetele nu au relevat că Senegalul ar fi fost păgubit.
Judecătorul a mai remarcat antedatarea contractelor cu ianuarie 2012. Acesta nu exclude ca un „bonus” să fi fost cerut unei concurente a companiei Petro-Tim pentru o ofertă mai atractivă, dar aceasta ar fi fost în timpul administrației anterioare președintelui Macky Sall, deci faptele s-au prescris.
În 2019, BBC a generat manifestații în Senegal, cu reportajul respectiv, iar fratele președintelui și-a dat demisia de la conducerea Casei de Depozite și Consemnațiuni.
O scurgere de date de dimensiuni impresionante a zguduit numele în 2016: Dosarele Panama (Panama Papers). Scandalul include oameni de afaceri, lideri politici, celebrități din multe, inclusiv din România! Documentele dezvăluie afacerile pe care le-au făcut cu firme off-shore și sume colosale, pe care le-au ascuns în paradisuri fiscale. Ancheta acoperă o perioadă de 40 de ani. E cea mai semnificativă scurgere de informații apărută vreodată în presă. În analiza celor 11,5 milioane de documente au fost implicați peste 370 de jurnaliști din 80 de țări – contactați de cotidianul german Suddeutche Zeitung. Acolo s-au primit mai întâi datele secrete de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari și mai discrete firme de avocatură off-shore din lume. Cineva a intrat ilegal în baza de date. Nu i se știe identitatea și nici pe ce principiu a ales documentele date presei.