Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină: ”Nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse”

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină: ”Nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse”
Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină: ”Nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse”
Publicat: 04/01/2021, 13:19
Actualizat: 04/01/2021, 13:20

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul Marius Geantă – preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină – avertizează că, în perioada următoare, ne putem confrunta cu ”două pandemii suprapuse”.

Apariția noii tulpini de coronavirus în Marea Britanie ridică semne de întrebare îngrijorătoare, iar ”capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină” nu poate fi trecută cu vederea într-un astfel de context, scrie medicul Marius Geantă.

”Nu greșim spunând este posibil avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 și, cealaltă, aflată în faza incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie. Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină. Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecția cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secventierea genomului virusului – o metoda nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite și analiză de date”, notează preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină în mediul online.

”Dar nici simpla existență a acestor elemente nu este suficientă – secvențierea trebuie făcută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate (implementarea public health genomics)”, mai scrie medicul Marius Geantă.

Marius Geantă: ”Studiile arată noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede”

Potrivit studiilor realizate până în prezent, de la apariția noii tulpini, aceasta se transmite cu 56-70% mai repede, atrage atenția medicul Marius Geantă, iar numărul de cazuri de persoane infectate poate crește îngrijorător.

Cazurile nu sunt mult mai grave decât până acum, transmit aceleași studii, însă afectează mult mai mulți oameni și au ca rezultat o ”creștere exponențială” a cazurilor de infectare. Totodată, medicul Marius Geantă scrie că – în astfel de condiții – ”ne putem aștepta la masuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă fi identificată pe scară largă”.

”De ce este esențială constituirea acestei capacități diagnostice prin secvențierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică? Studiile arată noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potențialul de a determina o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție și, implicit, a numărului de cazuri grave. Deși noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, prin faptul afectează mai mulți oameni determină în total creșterea exponențială a cazurilor grave de Covid și, implicit, crește și mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate. De aceea, apariția noii tulpini pune în discuție, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficiența intervențiilor de sănătate publică (lockdown) – ne putem aștepta la masuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă fi identificată pe scară largă”, încheie medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar