Unul dintre puținele locuri de pe Pământ, lipsite de Covid-19, ar putea deveni una dintre primele țări vaccinate

Unul dintre puținele locuri de pe Pământ, lipsite de Covid-19, ar putea deveni una dintre primele țări vaccinate
Publicat: 05/01/2021, 11:56
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Un grup de insule din Oceanul Pacific, care este unul dintre puținele locuri de pe Pământ, complet lipsite de Covid-19, ar putea deveni una dintre primele țări vaccinate împotriva bolii.

Unul dintre puținele locuri de pe Pământ, ar putea deveni una dintre primele țări vaccinate împotriva Covid-19

Republica Palau, un arhipelag care găzduiește aproximativ 18.000 de persoane, a primit sâmbătă primul său transport al vaccinului dezvoltat de compania farmaceutică americană Moderna. Vaccinările au început a doua zi, a anunțat Ministerul Sănătății al Palauului pe Twitter.

Primul transport a inclus 2.800 de doze de vaccin, care vor fi administrate în două etape, la distanță de 28 de zile. Lucrătorii din domeniul sănătății, oficialii cheie și grupurile vulnerabile vor fi printre primii care vor primi vaccinul, potrivit declarației ministerului.

Până în prezent, Palau nu a înregistrat niciun caz de coronavirus sau deces legat de virus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății

În ianuarie, când virusul a început să se răspândească în Asia și Pacific, Palau a fost printre primii care au implementat controale mai stricte la frontieră. Granițele sale au fost complet blocate până în martie și a început să testeze cetățenii pentru virus până în aprilie. Aceste măsuri au fost esențiale pentru păstrarea Covid-19, a declarat ambasadorul Palau la ONU în luna mai.

O națiune independentă, în asociere liberă cu Washingtonul, Palau are acces la programul de vaccinare masivă Covid-19 al Statelor Unite, cunoscut sub numele de Operațiunea Warp Speed ​​(OWS).

Arhipelagul acoperă o suprafață de doar 457 kilometri pătrați – aproximativ o șesime din dimensiunea Rhode Island, cel mai mic stat american. Această dimensiune mică pune Palau în poziția de prim rang pentru a fi printre primele națiuni care au fost inoculate împotriva Covid-19, potrivit comandantului incident al țării din Ministerul Sănătății, Ritter Udui.

„Suntem norocoși că suntem într-o poziție în care avem acces la vaccinuri prin OWS, iar dimensiunea noastră redusă ne face mai ușoară lansarea programului”, a spus Udui. „Nu este obligatoriu să primiți vaccinul, așa că scopul nostru este de a vaccina aproximativ 80% din populație. Sperăm să obținem imunitatea efectivului (prin programul de vaccinare).”

Palau a planificat inițial ca vaccinările să fie finalizate până în mai, dar Udui a spus că acest termen „probabil va fi prelungit” din cauza unei încetiniri a distribuției din SUA.

Ministrul Sănătății Palau, dr. Emais Roberts, împreună cu prima persoană care a primit vaccinul Covid-19 din țară, dr. Sylvia Osarch.
Sylvia Osarch, 60 de ani, doctor în medicină geriatrică, a fost prima persoană din Palau care a primit vaccinul duminică.

„M-am simțit încântată să dau un exemplu comunității mele”, a spus ea. „Vreau să spun comunității că am luat vaccinul pentru a-i proteja. Deci, când le vine rândul să-l ia, vă rog să-l luați pentru a ne proteja, furnizorii de servicii medicale.

Palau a ales vaccinul Moderna deoarece poate fi păstrat într-un frigider standard, a spus Udui. La început, insula nu avea facilitățile pentru a stoca vaccinul Pfizer la minimul necesar de 70 de grade Celsius (minus 94 de grade Fahrenheit).

Cu toate acestea, Udui a confirmat că Palau a primit cel puțin o unitate de depozitare frigorifică la sfârșitul lunii decembrie, care poate stoca până la 5.000 de doze de vaccin Pfizer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...