Preţul petrolului pur și simplu a explodat la început de 2021, asta deși țările membre OPEC+ aveau în plan cu totul alte direcții. Explicația stă în decizia Arabiei Saudite de a-și reduce producţia de țiței mai mult decât se estimase inițial.
Luni, 4 ianuarie, grupul OPEC+, compus din marile state exportatoare de petrol şi Rusia nu a reuşit să ajungă la un compromis în acest sens.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului, cu livrare în luna martie, a urcat cu aproape 1%, ajungând până la valoarea de 54,09 dolari. Este cel mai ridicat nivel înregistrat din 6 februarie 2020 încoace. Marți, prețul petrolului înregistrase o creştere cu 4,9%!
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol „light sweet crude”, cu livrare în luna februarie, a urcat la 50,24 dolari, de asemenea cel mai ridicat nivel din 26 februarie 2020 încoace. Aici, creșterea a fost de 4,6%!
Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de ţiţei, a fost de acord, după discuţiile din cadrul OPEC+, să facă reduceri suplimentare voluntare ale producţiei, de un milion de barili pe zi (bpd) în lunile februarie şi martie. În condiţiile extinderii pandemiei Covid-19 şi a înăspririi restricţiilor, cererea de ţiţei scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei.
Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în februarie şi 75.000 bpd în martie, conform negocierilor dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători. Divergenţele dintre Arabia Saudită şi Rusia, cei doi lideri de facto ai OPEC+, reflectă priorităţile diferite ale celor două state. Autorităţile de la Riad sunt îngrijorate să nu afecteze revenirea pieţei petroliere, în timp ce Moscova nu vrea să ofere rivalilor spaţiul necesar pentru o majorare a producţiei.