Programul Rabla pentru electrocasnice din acest an nu va fi lansat mai devreme de luna februarie în contextul în care premierul Florin Cîțu a anunțat că Executivul va trimite în Parlament proiectul de buget pe anul 2021 abia pe 4 februarie.
Programul Rabla pentru electrocasnice este derulat de către Administraţia Fondului pentru Mediu, care depinde de bugetul Ministerului Mediului. Însă ținând cont că bugetul de stat ar urma să fie aprobat abia la începutul lunii februarie, nici programul nu poate fi lansat mai devreme.
Lista electrocasnicelor care pot fi cumpărate cu bani de la stat, prin intermediul voucherelor, a fost extinsă în acest an.
Românii care vor să achiționeze produsele electrocasnice enumerate mai sus pot cere bani de la stat, prin intermediul unei aplicații online. Suma este calculată în funcție de fiecare obiect în parte iar banii sunt primiți sub formă de vouchere. Ulterior, acestea pot fi folosite în magazinele care sunt înscrise în program iar clienții trebuie să aducă și vechiul obiect.
Noul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a admis la preluarea mandatului de la Mircea Fechet, că Programul Rabla pentru electrocasnice, care ar putea avea 100.000 de beneficiari, a pornit din păcate cu stângul.
Data de 15 decembrie, ziua anunțată pentru lansarea programului, a fost și ziua în care Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat amânarea programului, „din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice”. În aceeași zi, ministrul Fechet a cerut revocarea lui Dan Cătălin Vatamanu din funcția de președinte al AFM.