Andrei Baciu a explicat care sunt asemănările și deosebirile între cele două tipuri de vaccin.
„Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact acealeași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Baciu.
„Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare – se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus Baciu,
„Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai este motivul pentru care ți face o programare se blochează două zile diferit epentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”.
Directorul executiv al companiei Moderna, Stephane Bancel crede că imunizarea produsă de vaccinul Moderna ar putea dura timp de „câțiva ani” , deși compania trebuie să prezinte mai multe date pentru o evaluare finală.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, se află printre invitații Emmei Zeicescu la ediția GÂNDUL LIVE de vineri, 8 ianuarie 2021, de la ora 11.30.