Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, în ultima ședință, prelungirea cursurilor școlare online până pe 7 februarie. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anticipase decizia încă din urmă cu doar câteva zile.
Elevii mai au de așteptat cel puțin încă o lună până să revină în școli. Potrivit CNSU cursurile școlare în intervalul 11 ianuarie – 7 februarie se vor desfășura online, ca și în ultima perioadă, din cauza pandemiei de COVID-19, asta deși Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, recent, că 20% dintre elevi nu și-au ridicat tabletele.
“Se propune suspendarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line, pentru perioada 11.01.2021 – 07.02.2020”, se arată decizia CNSU.
Reamintim că din 9 noiembrie, cursurile școlare se desfășoară în sistem online, ca urmare a exploziei de cazuri noi de coronavirus care a avut loc în toamnă.
De altfel, inclusiv Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, preciza că este practic imposibil ca unitățile de învățământ să primească elevii imediat după vacanța de iarnă.
“Pe 11 ianuarie mi se pare mult prea scurt. Pe 11 ianuarie e termenul dintr-un calendar care a fost construit cu multe luni de zile în urmă. Revenirea la şcoală se va face ţinând seamă şi de ceea ce vor face alte state care se confruntă cu aceeaşi problemă”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Totodată, ministrul Educației a avansat data de 8 februarie, ca un “plan” pentru redeschiderea şcolilor. Totul depinde, însă, de situația epidemiologică la nivel național.
“Conform unui scenariu pe baza căruia reprezentanţii din educaţie discută acum cu reprezentanţii din sănătate, grădiniţele şi clasele primare s-ar putea redeschide, spune ministrul educaţiei, la începutul semestrului al doilea, adică luni pe 8 februarie”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
“Toți ne dorim să începem școala cât mai repede în format clasic și vom începe școala cât de repede ne va permite situația epidemiologică. Cunoaștem că e foarte dificil să organizezi școala online, cu precădere în educația timpurie și în învățământul primar. Nu este simplu nici în învățământul gimnazial și nici în cel liceal. Răspuns final: cât de repede ne permite situația epidemiologică”, a mai spus ministrul.